Паметникът на св. Патриарх Евтимий в столичния квартал “Лозенец” е една от по-малко известните забележителности на столицата. Преди 24 май, обаче, пространството около него стана по-привлекателно с изписването на позабравени букви от нашата азбука в градинката около него.

До паметника на Патриарх Евтимий са изписани 3 букви, които са били употребявани в миналото, но днес не се използват. Наричат се малка носовка, голяма носовка и ятова гласна. Последните 2 са били в употреба до 1945 година, а първата е заменена от днешното я, преди около век.

Решихме да проверим доколко тези букви от кирилицата са познати на учениците.

На учениците им стана неудобно, че не знаят тези букви, но дали вината е тяхна? В учебниците по български език в училище не е застъпен нито старият традиционен правопис, в сила до 1945 година, нито се изучават стари текстове в оригинал.

Петя Колева, фондация Българска памет: “Решението за избора на тези букви е да провокираме младите хора и не само тях, да се поинтересуват малко повече, да потърсят информация за това, кои са тези букви, кога са били в азбуката, защо сега не са там.”

Атанас Симеонов, родител: “Много по-важно за нас е да познаваме тези неща, защото символът на българщината е нещо, което ни е съхранило във вековете.”

Оказва се, че идеята за градинката с буквите е повече от уместна, защото поставя въпроса може ли съвременният българин да се смята за грамотен, когато знае пунктуацията или къде се слага пълен и къде кратък член, но не знае историята на езика си.

Автор: Тодор Литовски, Оператори: В Ценков, Б. Даскалов

Reklamlar