Документи – МВР
Написано от Христо Христов
Събота, 27 Юли 2019 21:41
alt

След като обявява за „фашистки” три съюзни организации на офицерите и подофицерите от запаса, както и на войниците от фронта, комунистическият режим национализира техните сметки и сграден фонд за милиони левове | Снимка: lostbulgaria.com.

През 1948 г. тоталитарното управление на БКП е национализирало активите на дружествата на запасните офицери и подофицери, както и на войниците от фронта, възлизащи на милиони. Само по сметките на тези дружествата комунистическият режим е прибрал 38 млн. лв.Това разкрива документ от архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява доклад до председателя на Министерския съвет от министъра на вътрешните работи относно: Прехвърляне сумите, ценните книжа и недвижимите имоти на бившите ликвидирани съюзи на Запасните офицери, Войниците от фронта и Запасните подофицери в полза на държавата.

Трите съюзи са обявени за „фашистки” и за „противозаконна дейност” и са разтурени през декември 1944 г.

Този акт е последван от установяване на активите, а ликвидирането на съюзните организации е продължило и през 1947 г.

От съюза на запасните офицери са национализирани над 5,7 млн. лв. От Съюза на бойците от фронта – 11,4 млн. лв., а от Съюза на запасните подофицери – 20,9 млн. лв.

Освен това от организациите са национализирани общо 37 имоти в София и страната. В доклада са имотите са описани подробно.

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност и офицерите от БНА 1944-1960” на Комисията по досиетата, 2014 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

 

Reklamlar