От тази седмица започна регистрацията на партиите и коалициите, които ще участват в надпреварата за президент и вицепрезидент. Досега заявления са подали 1 партия и три инициативни комитета. На един от инициативните комитети е отказана регистрация, заради неизрядни документи.

Кои са новите моменти в гласуването и организацията на предстоящия вот разказва Вера Александрова.

За първи път на предстоящите президентски избори гласуването става задължително. За хората, които не участват във вота без уважителни причини, са предвидени санкции. Според промените в Кодекса ако избирател не участва в два последователни избора от един и същи вид, той ще бъде заличен в избирателния списък. Това означава, че наказанието ще влезе в сила, ако човекът не гласува сега и на президентските избори след пет години. Заличаването обаче не е окончателно.

Александър Андреев – говорител на ЦИК: Той би могъл да подаде заявление, с което отново да бъде вписан в избирателния списък.

За хората, които не откриват своя кандидат от наличните, има алтернатива. В бюлетината е предвидено квадратче, в което може да заявят, че не подкрепят никого.

Александър Андреев – говорител на ЦИК: Тези бюлетини, в които избирателят не е подкрепил кандидатурата на никой от кандидатите, са действителни гласове, но те не се включват в разпределението на действителните гласове между канидадатите.

На 6 ноември вотът ще е 2 в 1. Освен че ще можем да пуснем бюлетина за предпочитаната кандидат-президентска двойка, ще може да заявим позиция и по въпросите на референдума.

Ще гласуваме с две бюлетини. Едната за президент и вицепрезидент. А в другата – за реферeндума. Гласуването е задължително за президентския вот, а за референдума, който е гражданска инициатива, е по желание.

Камелия Нейкова – говорител на ЦИК: Трите въпроса, които са предмет на националния референдум, са в една бюлетина. В онези населени места, между които е и район Младост в София, ще се гласува и с трета бюлетина на частичните избори за кмет.

На предстоящия вот избирателите в 500 секции, определени от ЦИК, ще имат възможността да гласуват машинно.

Камелия Нейкова – говорител на ЦИК: Избирател, който желае да гласува машинно, не може да гласува и с хартиена бюлетина. Той трябва да избере един от двата начина за гласуване.

За българите в чужбина избирателните секции ще се отварят задължително в дипломатическите и консулските представителства. Извън тях секции ще има в местата, за които са подадени най-малко 60 заявления от избиратели.

Александър Андреев – говорител на ЦИК: Като по отношение на държавите, които са извън ЕС, в тези случаи трябва да имаме и мотивирано предложение от страна на представителя на дипломатическото или консулското представителство.

Вече няма да има така наречените автоматични секции – това бяха секциите, които се отваряха и без заявления, ако в тях в продължение на пет вота са гласували повече от 100 души.

Изборният ден на 6 ноември ще започне и ще приключи с час по-късно. Секциите ще отворят врати в 7 часа сутринта, гласуването би трябвало да приключи в 20 часа вечерта.

Разбира се, ако в 8 вечерта в дадена секция все още има опашка, гласуването може да бъде удължено до 21 часа.

Reklamlar