Фото паната ще гостуват на българския парламент в края  на месец май

Фотографски пана на открито в парк „Розариум“ под мотото “Българските розотърговци. Родова памет на Казанлък´ бе открита в събота. Подредените на открито пана  предават славната история на четири казанлъшки фамилии на световно ниво, посветени на розовото масло – Папазови, Шипкови, Орозови, Христови. Техен съвременник остава в историята с коментара, че „Цените на розовото масло винаги се определят в Казанлък”. Това съобщиха от пресцентъра на Община Казанлък.

„Тази изложба е уникална. Тя се зароди като признателност към всички, които са причина да има 120-и Празник на розата, изобщо Казанлък да носи славата на националния символ – розата.“, посочи Кметът на Казанлък Галина Стоянова. Тя благодари на културните институти, които съвместно са работили да извлекат най-доброто от родовата памет на розопроизводителите, за да го покажат.

На събитието присъстваха представители на фамилия Лисичарови, наследници на известния розопроизводител Еньо Бончев.

„Гордея се, че не просто възстановихме традицията на повече от век, на най-старата технология за розопроизводство, завещана ни от моя прадядо Еньо Бончев, но и я разширихме.“, сподели Филип Лисичаров. За нашето семейство производството на продукти от рози не е просто бизнес, това е животът ни! Това е голяма отговорност, когато говорим за тази индустрия – това е лицето на България! С гордост носим емблемата Българска роза и се стараем да направим България известна, в добрия смисъл на думата, по света.“, заяви младият Лисичаров.

„Художественият опит за хроника на приноса им в стопанския и културен живот на България е впечатляващ урок по родолюбие, източник на гордост за казанлъчани и всички българи.“, каза на откриването директорът на Общинска библиотека „Искра“ Теодора Георгиева. Тя направи кратка ретроспекция за живота и световните постижения на знаменитите казанлъшки търговци от миналото.

Фирмата на Папазови остава като първоосновател, според различни източници – през 1820 или 1858 г…. През 1873 г. на изложението във Виена розотърговската къща „Дончо Папазов и синове” печели два златни медала, а три години по-късно, отново златен медал на изложението във Филаделфия. Домът на Папазови е терен за първите преговори между руския щаб и турските пълномощници за изготвяне на проекта на Санстефанския мирен договор. Димитър Папазов играе важна роля в събитията около и след Съединението на България и остава в историята като влиятелен индустриалец и меценат.

Фамилия Шипкови в годините около Освобождението на България изпреварва постиженията на Папазови и се превръща в най-големия розотърговец. На изложението в Париж през 1889 г. представят в собствена витрина с 19 вида масла, а през 1893 г. в Чикаго показват вече 51 вида масла. В най–бурните години на 19 век българското розово масло се превръща в символ на качество, а Шипкови – в световна марка. Тодор Шипков пътува до Америка цели 42 пъти, налага директното излизане на международния пазар, без посредници. Два пъти участва в народни събрания на България.

Отличителен знак на видните казанлъшки розопроизводители били техните домове. Къщата на Шипкови е сред архитектурните емблеми но града. През първата половина на 20 век тя е сред най-внушителните сгради в България, център за срещи със знатни особи, там отсяда през 1908 г. отсяда и цар Фердинанд.

Розотърговската къща на Христо Христов е създадена през 1865 г. Фирмата се утвърждава бързо в стопанския живот на Казанлък и страната и печели множество награди. Като френски възпитаник Христо Христов основава „Алианс франсез” и така превръща Казанлък в център на франкофонията у нас. В периода 1878 – 1890 г. яркият общественик и патриот е пет пъти общински съветник. За Съединението на България осъществява многократно дипломатически мисии за собствена сметка в Западна Европа, депутат в няколко народни събрания, кмет на Казанлък. В неговия дом всяка година по повод 3 март гостува цар Фердинад.

През 1864 г. е основана розотърговската къща „Петко Иванов Орозов и синове”. Тя изгражда собствена материална база, с голяма розоварна и три чифлика с над 1600 дка земя. Контактите на розотърговеца са свързани с Англия, Италия и Франция. Печелят златен медал от изложението в Лиеж през 1905 г. и голямата награда на изложението в Лондон през 1907 г.

Експозицията проследява и началото на 20 век, когато са създадени розотърговските къщи „Костадин Минчев и Георги Кечеджиев”, „Лальо Колев”, „Христо Пантев”,”Янко Герганов , Еньо Хаджибончев.

Програмата на откриването на уникалната изложба в съботния ден продължи с музикален поздрав към публиката. Възпитаници на Школата по поп пеене и пиано „Орфей“ с педагог Мариана Мъгева към НЧ „Възродена Искра“ допринесоха за ведрото настроение. В програмата участваха и талантливи казанлъшки рецитатори.

Събитието е част от 120-ия Празник на розата в Казанлък, организиран от Община Казанлък.

Изложбата на открито в парк „Розариум“ разказва за приноса на розопроизводителите в културата и традициите на българското общество през вековете и ни дава пример за находчивостта, професионализма и силата на българския дух.

На 29 май 2023 г. експозицията ще гостува на депутатите в 49-то Народно събрание на Република България, уточниха от общинска администрация.

Reklamlar