В извънредни ситуации посланиците трябва да дават информация

За първи път след забраната да говори във връзка със събитията в Турция българският посланик там Надежда Нейнски изказа мнението си по bTV.

Има такова административно решение, с което се съобразих, защото аз съм лоялен и екипен играч. Така посланикът коментира забраната да говори по време на неуспешния опит за преврат.

„Изказах моите съображения, най-вече изхождайки от това, че като бивш външен министър съм била в много екстремални ситуации, много кризи, дори да вземем само кризата в Косово и знам колко е опасно това да не бъде предоставена информация.”

Тя подчерта, че в случая не става въпрос за политически оценки на събитията, които станаха в Турция.

„Тук говоря по отношение на това да бъдат успокоени и информирани българските граждани, защото това, което хората очакват в такива случаи, е държавата да ги информира и то да ги информира съобразно новите възможности на социалните мрежи, на комуникациите. Тази нарушена комуникация между хората и държавата често пъти ражда слухове и спекулации, които на мен ми се искаше да бъдат избегнати.

Не става дума за обида, става дума за административно решение, което аз съм готова, ако ми бъде потърсено мнението, да го дебатирам. Защото от кризата в Косово до днес са минали 15 или 20 години и светът се е променил и Външно министерство няма как да бъде онлайн, а всъщност хората чакат онлайн информация”.

Подаването на информация е нещо, което ние правим и което всяко посолство прави до външно министерство и тя става публична през определени периоди от време, поясни посланикът.

В извънредни ситуации посланиците и дипломатите трябва да дават информация на хората и да ги успокояват за случващото се, каза Нейнски.

В Турция има много български изселници и хора с български произход, които в такава ситуация са изключителна грижа на държавата и контактът с тези хора може да бъде или посредством социалните мрежи или посредством медиите, допълни посланикът.

Нейнски каза, че хората са й изпратили много писма, някои от тях с критики, други с благодарности, че им е оказано съдействие. В посолството обаче има само една или две телефонни линии, тя се е опитала да направи каквото може и цяла нощ е отговаряла на обажданията.

Това не е сериозно – 15 човека в едно консулство да се справят с такава задача, коментира Надежда Нейнски и предложи всяко посолство да има отделна интернет страница, което ще направи комуникацията с хората много по-добра.

 

Reklamlar