Написано от Държавна сигурност.com   Вторник, 04 Октомври 2016

alt

Служба „Военна информация” (СВИ) официално призна, че във военното разузнаване са унищожавани досиета след 10 ноември 1989 г., катопрочистването е извършвано по време на двете правителства на Луканов (1990 г., БКП/БСП), кабинета Попов (1991 г., БСП, СДС и БЗНС), служебният кабинет на Ренета Инджова (1994) и кабинета Костов (1999), когато управлява коалицията Обединени демократични сили (СДС и Народен съюз).

Това стана ясно от писмо на директора на СВИ бригаден генерал Светослав Даскалов в отговор на заявление за достъп до обществена информация, подадено от основателя на desebg.comразследващият журналист Христо Христов.

До този момент официално се знаеше само за тайното прочистване на досиетата на бившата Държавна сигурност през 1990 г. (виж статистика – ТУК) по заповед на тогавашния министър на вътрешните работи ген. Атанас Семерджиев (БКП), разкрит по-късно като агент на ДС (виж досието му – ТУК).

За тази му заповед през 2002 г. той и бившият началник на архива на ДС ген. Нанака Серкеджиева бяха осъдени на първа инстанция, но прокуратурата не си свърши докрай работата, за да сте стигне до окончателни присъди и остави делото на „трупчета”, докато двамата си доживеят спокойно старините и починат.

Секретността, обвила съдбата на делата на агентурния апарат на Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА (РУ-ГЩ, военното разузнаване при комунизма), след краха на комунизма е още по-голяма.

Служба „Военна информация”, която от 1999 г. е правоприемник на РУ-ГЩ, упорито отказваше през последните няколко години да изпълни закона за досиетата и да предаде архивите на военното разузнаване от тоталитарния период на Комисията по досиетата, което привлече общественото внимание и това на политици и журналисти.
Унищожаване на досиета във военното разузнаване след 10 ноември 1989 г.

„В периода от 10 ноември 1989 г. до 16 юли 1991 г. в РУ-ГЩ са унищожавани документи въз основа на актове за унищожаване на секретни материали, намиращи се в сборове документи (дела), които по надлежния ред са предадени на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА”,се посочва в отговора на СВИ, подписан от директора ѝ бригаден генерал Светослав Даскалов, назначен на този пост през април 2016 г., до Христо Христов.

СВИ пропуска да отговори на въпроса на журналиста какво е количеството на унищожените документи до юли 1991 г., до когато е обхвата на закона за досиетата (тогава е отменен Указа за Държавна сигурност от 1974 г. и юридически в България престават да функционират тоталитарните специални служби – ДС и разузнавателните служби на БНА, б. а.).

От актуалния въпрос до министъра на отбраната Николай Ненчев от юли 2016 г. на депутатите Методи Андреев (ГЕРБ), Мартин Димитров и Петър Славов (Реформаторския блок) стана ясно, че най-малко 16 000 досиета в РУ-ГЩ са унищожени след 10 ноември 1989 г. или почти половината от всичките (виж подробности – ТУК).

Актовете за унищожаване, посочени от СВИ, като основание за унищожаването, не съдържат право основание, което поставя под сериозно съмнение законността на прочистването.

За пример при съставянето на актове за унищожаване на досиета от архива на ДС през 1990 г. съответните комисии, извършили прочистването са посочили като основание за това заповедта на министъра на вътрешните работи ген. Атанас Семерджиев.

При РУ-ГЩ такова нещо няма. Отделно от това не става ясно дали след 10 ноември 1989 г. във военното разузнаване са прочиствали само снети в архива агентурни досиетата или и досиета на действащи такива.

alt

alt

alt

Трябва да се има и предвид, че действащата и след 10 ноември 1989 г. г. в РУ-ГЩ секретна Инструкция относно: Работата по делата в секретните секции (деловодства) и архивите на РУ-ГЩ Архивните материали в Разузнавателното управление на Генералния щаб (РУ-ГЩ) на БНА (военното разузнаване), включително и делата на сътрудниците, е трябвало да бъдат микрофилмирани преди да се пристъпи към тяхното унищожаване (виж документа – ТУК).

От отговора на СВИ не става ясно дали сред рухването на комунистическия режим във военното разузнаване са спазили собствената си инструкция и дали унищожените документи на хартиен носител са запазени на микрофилми.

Отговори, които със сигурност трябва да изясни прокуратурата, тъй като очевидно става дума за закононарушения, която образувала редица дела за незаконно унищожаване на документи, като това срещу Семерджиев и Серкеджиева, а също така и срещу бившия директор на Националната разузнавателна служба и кадрови служител на ДС ген. Бриго Аспарухов, както и срещу последния началник на Шести отдел на Шесто управление на ДС Димитър Иванов.
Унищожаване на досиета във военното разузнаване след юли 1991 г.

Във военното разузнаване обаче са спрели с прочистването на досиетата до 1991 г., а са продължили и след това, става ясно от официалния отговор на директора на Служба „Военна информация” бригаден генерал Светослав Даскалов.

„Службата е изготвила и предоставила на Комисията 28 броя препис-извлечения на актове за унищожаване на дела, книги и секретни картони след 16 юли 1991 г. до влизането на закона за досиетата  сила [2006]”, посочва ген. Даскалов в отговор на заявлението на основателя на desebg.com.

Известно е обаче, че с постановление №61 от 5 април 1991 г. на Министерски съвет е абсолютно забранено унищожаването на каквато и да е архивна информация с поверителен характер в България.

От отговора на СВИ не става ясно колко и какви досиета са унищожавани във военното разузнаване в нарушение на министерското постановление.

От СВИ посочват, че това постановление е отменено с друго постановление на Министерския съвет от декември 1994 г. (тогава управлява служебния кабинет на Ренета Инджова, назначен от президента Желю Желев б.а.). В служебния кабинет министър на отбраната е Бойко Ноев, а директор на РУ-ГЩ току що е станал ген. Ангел Кацаров (2 декември 1994 г.).

„За отделените през този период документи за унищожаване само са съставяни актове, в които са описвани предвидените за съхранение материали. Те са съхранявани в Службата по специален ред – описани, прегледани и запечатани в чували. Въпросните секретни материали са унищожени на 15 април 1999 г.”, се посочва още в отговора на ген. Даскалов.

Това е по време на управлението на Обединените демократични сили (СДС и Народен съюз) и кабинета на Иван Костов. Тогава министър на отбраната, който пряко отговаря за военното разузнаване, е Георги Ананиев.

Директорът на СВИ отговаря и на въпроса на журналиста, които са длъжностните лица във военното разузнаване, разпоредили прочистването:

„Унищожаването на секретни материали е извършено в съответствие с писмени указания на първия зам.-началник на РУ-ГЩ от 24 януари 1995 г.”

По ирония това е първия ден от управлението на самостоятелното правителство на БСП с премиера Жан Виденов, лидер на бившите комунисти. Министър на отбраната в кабинета Виденов е Димитър Павлов, разкрит по-късно от Комисията по досиетата като агент на ДС.

От СВИ уточняват, че втора партида досиета е унищожена с писмена поверителна заповед на началника на РУ-ГЩ от 14 април 1999 г. Това е по време на управлението на ОДС и кабинета Костов. Тогава министър на отбраната, отговарящ за военното разузнаване, е Георги Ананиев, а началник на РУ-ГЩ е ген. Ангел Кацаров.

Към момента все още не е ясно дали СВИ е изпълнила закона за досиетата по предаването на всички архивни документи на военното разузнаване от периода на комунизма на Комисията по досиетата.

В отговора си до депутатите министъра на отбраната Николай Ненчев твърди, че това е направено това лято, но до момента Комисията по досиетата не е потвърдила подобна информация и най-вероятно извършва ревизия на предадените от СВИ архиви и данните за унищожени такива, гласност на която би следвало да бъде дадена пред обществото.

Reklamlar