• “Арсенал” прави нова българска версия на “Калашников” по поръчка на Сухопътни войски
  • Получават ги до 2 години и половина заедно с бронираните машини “Страйкър”
  • Догодина готови да купят нови гаубици и ПВО

Почти чисто нови автомати ще получат войниците в Сухопътни войски. Вече е възложена поръчка за пълна модернизация на всички автомати. Платена е и първата част от парите за обновяване на калашниците.

Това съобщи пред “24 часа” командирът на Сухопътни войски генерал-майор Деян Дешков.

Модернизацията на автоматите ще бъде извършена от казанлъшкия военен завод “Арсенал” и ще струва над 3 млн. лв. без ДДС.

Новите калашници на армията

ще бъдат с модерни телескопични приклади вместо досегашните дървени,

ще бъдат променени и предпазителите, така че войниците да могат да боравят с тях по-интуитивно. Освен това всеки автомат ще е модернизиран така, че на него да могат да се закачат гранатомет, оптика, нощни и лазерни прицели, разказа ген. Дешков.

Единственото, което ще остане непроменено, е калибърът на автоматите, който остава старият “съветски” 7,62 мм. Армията обаче разполага с огромно количество боеприпаси именно от този калибър.

Всички калашници трябва да са модернизирани до 2 години и половина, съобщи още ген. Дешков. Така те ще пристигнат при Сухопътни войски почти едновременно с новите бронирани бойни машини “Страйкър”, които България поръча на САЩ този месец.

Три са най-спешните проекти за модернизация на сухопътните войски, каза ген. Дешков.

Модернизирането на автоматите “Калашников” е част от личното оборудване на бойците.

“Ако нямаме индивидуален пълен превързочен пакет, автомат, на който могат да се закачат оптични прибори и лазерни целеуказатели, ако няма комуникация с другите войници, ако няма достатъчно количество боеприпаси, боецът е просто една мишена. Всеки трябва да има и елементарни средства за оцеляване във всякакви атмосферни условия, да може да си стопли сам храната, без да търси кухнята на батальона, да е с подходящите дрехи. И това са основните неща за 2024 г.”, каза още ген. Дешков.

През следващата година Сухопътни войски са готови да започнат и сделките за покупка на нови 155-милиметрови гаубици по стандартите на НАТО, както и система за противовъздушна отбрана на ниво бригада.

Проектът за гаубиците е по-напреднал и при отпускането на средства в бюджета военните могат да го започнат в рамките на 1-2 месеца.

“Това не са само гаубиците, а цялостен пакет, който включва и системата за управление на огъня, обучението и тренажорите, машините за подаване на боеприпасите”, каза ген. Дешков. Тази сделка ще е само първият етап от превъоръжаването на артилерията. За да бъде покрит минимумът от нови гаубици при днешни цени, ще са нужни около 1,5 млрд. лв.

Reklamlar