Как сам се разобличи оня ден Румен Радев, на 28 декември, когато връчваше генералски пагони на трима нови генерали, акцентира в свой коментар във фейсбук политологът Антон Тодоров. Той припомня точно думите на президента: “Вашата офицерска чест и преданост към род и родина ще бъдат поставяни все по-често на изпитание и помнете, че от историята на българския генералитет сляпото покорство и безропотно подчинение могат и да донесат една звезда отгоре на Вашите пагони и още няколко години служба, но не могат да спасят от презрението на подчинените и на българския народ.”
Тодоров коментира, че днес Радев директно подбужда офицерите „към неподчинение на парламент и правителство. Явно се готви за военно положение и еднолична диктатура”.
Но не така явно е мислел, когато през лятото на 2016 година подава рапорт да бъде освободен от военна служба и прибира от държавата над 132 хиляди лева обезщетения и доволстви. Документите красноречиво говорят за това, казва Тодоров и добавя с ирония: „С тези купища каймета Деса Мерцедеса може да си купува парцалки откъдето си поиска, когато си поиска, с когото си поиска! Факт! А Вие лапайте мухите и пак гласувайте за “героичния” генерал! Който по собствените му думи, след като е станал генерал-майор, а по негово време авиацията ни е достигнала кота нула, то очевидно е, че “сляпото покорство и безропотно подчинение могат и да донесат една звезда отгоре на Вашите пагони и още няколко години служба”.

Reklamlar