Спомняте си, че съвсем до скоро лидерите на ПП-ДБ се надпреварваха да тръбят, че Борисов и Пеевски са корупция, мафия и задкулисие и трябва да бъдат държани далеч от властта, а днес те управляват заедно. Изнасилват Конституцията заедно. И ще се борят срещу корупцията заедно. Това е толкова зловонно, че миризмата стига и до онези, които търсят всеки повод да ни спънат за Шенген.

Това заяви държавният глава Румен Радев пред журналисти преди да замине на двудневно посещение в Република Косово по покана на президента Вьоса Османи-Садриу.

“Аз подписах Указа за закона, с който се обнародва решението на мнозинството само да се откаже от наложената от тях енергийна вноска за транзит на газ. С това отпада преградата, която правителството и парламентът сами издигнаха по пътя ни към Шенген. Осъзнаването на нелепата политика на управляващите, която не вкара и една стотинка в бюджета, но ни злепостави като ненадежден партньор в Европа, за съжаление не е в резултат на самоосъзнаване, а на дипломатически скандал и натиск от страна на Унгария. В тази връзка управляващите все още дължат обяснения за ощетяването на националния интерес и за саботиране на пълноценната ни европейска интеграция, за което аз предупредих веднага с налагането на тази вноска и я дадох на Конституционния съд”, допълни президентът.

По думите му с много дипломация, усилия и конкретни резултати по време на служебното правителство е постигнат конкретен ангажимент за октомври. “За съжаление, този импулс не бе развит, а напротив – сами се издигаха бариерите по този път. И нека не забравяме нещо важно, че политическото лицемерие има висока цена. И тази цена не се плаща от политиците, а от гражданите и от бизнеса”, подчерта държавният глава.

Reklamlar