– г-н Улутюрк, какво мислите за посещението на лидера на ДПС г-н Карадайъ в Турция?

– Както знаете последните години всички регионални лидери идват в Анкара, за да се срещнат с Президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, който безспорно доказа, че е политик от световен мащаб.

Преди няколко дни Президентът на Руската Федерация също беше в Анкара, също така, идват и много лидери на държави от запад и от изток.

Както е известно и господин Бойко Борисов също намекна, че решението на газовата криза в България може да се потърси подкрепа и от Турция. Мисля че, господин Борисов ще посети господин Ердоган преди предсрочните парламентарни избори, за да укрепи позициите си, както и гласовете на българските граждани в Република Турция. Считам, че и другите политически лидери ще вземат отношение за увеличаване на гласовете на българските граждани, които живеят в Турция. Не е за подценяване факта, че Турция е фактор в изборите на България. Това най-добре го знае ПП „ДПС“ и за това първа тя поиска да се възползва от този фактор. Затова незабавно изпрати Карадайъ в Анкара на среща с Президента. Турците са известни със своята гостоприемност и господин Карадайъ  беше приет на среща с президента Ердоган.

 

– г-н Улутюрк, бихте ли споделили нещо за посоката и развитието на турската странна?

– Вече ясно се вижда, че Турция е фактор не само в съседните държави, но и е фактор и в по-далечни държави като започнем от Азербайджан, Катар и минем през Африка, Венецуела и в този аспект и в цял свят.

Учудващата метаморфоза, която претърпя Турция под ръководството на  президента Ердоган, които успя да превърне Турция не само в регионален лидер, но и световен. В тази връзка изпъкват няколко аспекта:

На първо място: Управлението на Турция с Президентска система, която утвърди демокрацията в страната. Също така водене на правилна и адекватна външна политика, която допринесе Турция да стане една от най-доверените страни в света. Не на последно място – Технологичният бум, който преживява Турция в различни аспекти. Особенно в областа на военно въздушната отбрана. Тя успя да развие своята технология и да произвежда ракети с близък и среден обсег на действие. Турската страна работи трескаво за да развие производството на ракети със широк обсег на действие. Има нови видове оръжия с висока технология и в областта на военно морското дело. Турция в момента развива най-различни видове оръжия за сухопътните войски. Използването на тези технологии влияе автоматично и върху другите сектори на индустрията и оказва пряко влияние върху икономическото развитие на страната, както и прилагането на високи технологии в индустрията. В близко бъдеще Турция ще бъде една от най-силните държави във военно отношение, както в Близкия изток, така и в света.

Всичко това прави Турция  незаменима страна с която всички искат да правят търговия.

– г-н Улутюрк, преди месец се проведе среща на световните турски медии в Ялова ще ни разкажете ли малко повече за тази среща?

– Асоциация на младежкия и спортен клуб на Центъра за фолклорно образование в провинция Ялова, проведе 16-то издание на Срещата на журналистите от турския свят. Срещата се организира ежегодно и се проведе на между 18 – 22 юли в Ялова. В срещата се включиха участници от 15-ет държави – академици, писатели, журналисти и представители на неправителствени организации, които обслужват турския свят, като наблюдатели. Участниците обменяха опит, идеи и информация от своята работа. Срещата премина разделена на три семинара. Имаше възможност и за много добри дискусии. 16-та Среща на журналистите от турския свят продължи 4 дни. Ползотворна бе срещата и тя ще помогне за укрепването на турския свят и на турската нация.

Разговорът води: Яница Станчева

Alıntı: https://www.kazanlak.co/

Reklamlar