Промените в Конституцията са обнародвани в Държавен вестник, става известно от публикувания му последен брой. След като това вече е факт, всеки, който е недоволен може да сезира Конституционния съд*. Заявка да направи това вече беше дадена от президента Румен Радев, както и от парламентарната опозиция.

Измененията, гласувани от парламента, са с фокус върху съдебната власт и най-общо предвиждат разделяне на Висшия съдебен съвет на две, по-малко правомощия за главния прокурор, нов начин за формиране на служебните правителства, двойно гражданство за депутати и министри.

В петък, 22-ри декември, президентът Румен Радев разкритикува още веднъж измененията, които предвиждат служебните премиери да не бъдат назначавани по негово усмотрение, а след избор от определен кръг лица. “Днес те управляват заедно (бел.ред. “Продължаваме промяната, ГЕРБ и ДПС”), изнасилват Конституцията заедно и заедно щели да ни спасяват от корупцията. Това е толкова зловонно, че миризмата достига и до онези, които търсят всеки повод да не влезем в Шенген”, казва президентът Радев преди да замине за посещение в Косово.

Промените бяха внесени в края на юли от “Продължаваме промяната – Демократична България”, ГЕРБ и ДПС и гласувани с техните гласове – 165. Единствено бившият вътрешен министър Бойко Рашков, който е депутат от “Продължаваме промяната – Демократична България” гласува “въздържал се”. Неговите съображения са текстовете, свързани с държавното обвинение.

Всичко за промените в Конституцията вижте тук

Проектът се движеше по т.нар. бавна писта, след като в началото на октомври той не успя да събере повече от гласовете на вносителите – над 160. Така се стигна до второто първо гласуване в началото на декември, когато измененията бяха гласувани успешно. Преди второ четене управляващите и ДПС внесоха корекции на някои от предложенията си и се отказаха от идеите за смяна на националния празник.

Сезирането на Конституционния съд няма да спре действието на промените, които според един от вносителите им – Христо Иванов, са само началото на съдебната реформа. В промените е записано, че в срок от шест месеца, депутатите трябва да приемат промени в съдебните закони.

Reklamlar