Турция иска на граничния пункт „Капитан Андреево“ да се осигури български държавен контрол, за да се предотвратят проблемите, които са известни на турските превозвачи и фирми износители отдавна. Това каза турският посланик в България Айлин Секизкьок в интервю за 24 часа, публикувано в понеделник.

От десетилетия турските превозвачи, износители и компании се оплакват от работата на пункта – от дългото чакане, от случаите на корупция. Тези обстоятелства са известни в общественото пространство“, казва тя в отговор на въпрос какви сигнали получават турските власти за нередности по границата.

Секизьок вижда решението на проблема в това българската държава да упражнява стриктен контрол на граничните пунктове като „Капитан Андреево“, както по думите й прави Турция.

„Бихме се радвали ако има осигурен български държавен контрол на този граничен пункт, за да бъдат предотвратени всякакви нерегламентирани дейности“, казва тя.

По думите на посланика Капитан Андреево – Капъкуле е изключително ключово място и за двете страни, но и за Европейския съюз. Затова по думите й българското и турското правителство имат „международни задължения и отговорности относно защитата на тази верига за доставки“.

„Това са места, на които държавният суверенитет и контрол, силата на държавата и на закона са най-видими. Като държава ние трябва да контролираме тези пунктове, за да предотвратим незаконен трафик на хора и стоки. Трябва да контролираш своите граници срещу всеки опит за нерегламентирано проникване и в същото време да осигуриш спокойно и бързо преминаване на хора и стоки“, казва още Секизкьок.

“Пет хиляди лева на час”. Защо избухна война за границата

Българската държава в лицето на Агенцията за контрол на храните (БАБХ) пое контрола на „Капитан Андреево“ на 20 май. Тогава държавна лаборатория започна да извършва фитосанитарен контрол на камионите, влизащи от Турция, на граничния пункт “Капитан Андреево“. През последните 10 години тази дейност беше извършвана от частната фирма „Евролаб 2011“. Според властите е генерирала приход от 5 хил. лева на час.

Преди седмица Върховният административен съд (ВАС) възстанови дейностите на “Евролаб 2011”, като се произнесе по три жалби на фирмата в нейна полза.

Турската посланичка казва пред 24 часа, че в дните след 20 май е имало огромен хаос на границата и времето за обработка на един камион от българската страна на границата е станало 170 часа.

„За нас е без значение дали тази лаборатория е частна, или държавна. Дори ако е държавна, за нас е по-добре, затова подкрепихме стъпките на българската държава и все още нашата подкрепа продължава“, казва тя за реакцията на турските власти след първоначалната промяна. Тя казва, че след един месец България е успяла да оправи ситуацията и „днес е достигнато много добро ниво на пропускливост на граничния пункт“, за което Секизкьок изразява благодарност на властите в София.

“Безусловно и незабавно”. Съдът възстанови частния контрол на “Капитан Андреево”

„Капъкуле – Капитан Андреево е нашата входна врата към Европа. Ние изнасяме през тази врата стоки за 200 милиарда евро годишно. Това е изключително важно за нас. Все още продължават някои проблеми, свързани с процедурите по границата. Нас ни интересува единствено адекватната, бърза и сигурна обработка на камионите ни, в тази насока сме готови за всякакъв вид подкрепа“, казва още турският посланик в България.

Казусът с граничния пункт „Капитан Андреево“ стана международно известен, след като правителството сега в оставка обявиха, че по времето на ГЕРБ компанията е монополизирала тази дейност на един от основните сухопътни входове на Европейския съюз.

Покрай този случай се появиха обвинения в корупция, заплахи към политици, съмнения за контрабанда и пропуснати от държавата ползи за стотици милиони. Разкритията за частния контрол на “Капитан Андреево” бяха посочени от премиера в оставка Кирил Петков като една от истинските причини за падането на кабинета му.

Reklamlar