Всичко, което трябва да знаете за парламентарните избори на 2 октомвриПартията на Татяна Дончева няма да участва в изборите

Партия “Движение 21” на Татяна Дончева разпространи съобщение до медиите, в което обявява, че няма да се регистрира за предстоящите избори, “но ще използва следващите месеци, за да положи основите и да участва активно в изграждането на солидно, дългосрочно политическо обединение, с реален капацитет ефективно да упражнява законодателната власт и да води управлението на страната”.

В него се посочва, че изборите на 2 октомври 2022 г. и мандатът на 48-ото Народно събрание ще бъдат междинни стъпки, част от необходимия период за осъзнаване на водещите политически партии на необходимостта от повече диалог и компромиси, за да се постигне стабилно управление. По тази причина “Движение 21” ще се готви за участие в местните избори и в изборите за 49-ото Народно събрание.

_________________________________________________________

Майките от “Системата ни убива” ще участват в изборите като гражданска квота

Националната гражданска инициатива “Системата ни убива” ще участва в предсрочните парламентарни избори като гражданска квота в листите на политическа партия, която засега няма да бъде обявена, съобщи Вера Иванова пред журналисти при палатката на “Системата ни убива” пред сградата на парламента.

Тя отклони въпроса дали това ще е партията на Мая Манолова “Изправи се България” и добави, че едва в края на седмицата ще обяви името на партията. По всяка вероятност се касае именно за въпросната формация, тъй като през май Иванова присъства на учредителното събрание на партията и изнесе слово във възхвала на Мая Манолова.

Иванова посочи, че като гражданска квота в листите ще участват не само майки на деца с увреждания, а хора със сърца, хора с каузи, борещи се и оцелели въпреки системата. Не е само каузата за децата и хората с увреждания, а и каузата за образованието, за съдебната система, за здравеопазването, природата, бездомните животни, изброи Вера Иванова.

__________________________________________________________

Партията на Мая Манолова се регистрира за изборите на 2 октомври

“Изправи се България!” подаде документи за регистрация в Централната избирателна комисия (ЦИК) за предсрочните парламентарни избори на 2 октомври, съобщи БГНЕС. Лидерът на формацията Мая Манолова заяви, че партията ще участва самостоятелно на предстоящите парламентарни избори, но ще се ползва с подкрепата на граждански организации, както и от отделни личности с кауза.

___________________________________________________________

От днес до 6 септември желаещите да гласуват в чужбина могат да подават заявления

До 6 септември българските граждани, които желаят да гласуват в чужбина на предсрочните парламентарни избори насрочени за 2 октомври, могат да подадат по електронен път заявленията си за това.

Електронната форма е достъпна на сайта на Централната избирателна комисия.

Автоматично ще бъдат разкрити общо 723 секции зад граница в 61 държави. Изборният закон задължава Комисията да обяви местата, в които на проведени до пет години преди изборния ден избори е имало образувана поне една избирателна секция, в която са гласували не по-малко от 100 избиратели. В този списък са и местата, където има дипломатически и консулски представителства на България и в тях следва да бъдат образувани секции. За разкриването на допълнителни секции извън дипломатическите и консулски представителства са необходими 40 заявления.

Подаването на заявление не е задължително условие за гласуване в чужбина. Избирател, който не е декларирал предварително къде иска да гласува, може да упражни правото си на вот във всяка секция зад граница, като на място попълни декларация по образец, че няма да гласува другаде.

АБВ напуска БСП, за да подкрепи Стефан Янев на изборите

Партия АБВ няма да продължи коалиционните си взаимоотношения с “БСП за България” Вместо това ще подкрепи за предсрочните избори на 2 октомври “Български възход” на Стефан Янев. Това се разбра от брифинг на лидера на партията Румен Петков.

Като една от причините за напускането на социалистите се посочва коалицията им с “Продължаваме промяната” и “Демократична България”. “За всеки нормален български гражданин трябва да е ясно, че който гласува за Кирил и Асен, получава Наско (бившият министър на културата Атанас Атанасов – бел.ред.), подчерта Петков.

АБВ беше коалиционен партньор на левицата в 46-ото и 47-ото Народно събрание. Неин зам.-председател беше Любомира Ганчева, която впоследствие стана секретар на президента Румен Радев по икономическата политика. Съвсем наскоро пък Ганчева беше назначена като началник на политическия кабинет на новия служебен министър на енергетиката Росен Христов.

________________________________________________________________

Изборната комисия все още няма решение как ще гласуват засегнатите от коронавирус.

Централната избирателна комисия все още няма решение как ще гласуват хората, поставени под задължителна карантина и изолация заради COVID-19. Предстои темата да бъде обсъдена с главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, след което ЦИК ще вземе решение, съобщи на брифинг зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева.

На изборите през миналата година беше предвиден ред за гласуване с подвижни кутии и за хората в изолация или карантина заради COVID-19. В сегашните указания на ЦИК такива инструкции засега липсват.

За разлика от предходните избори, когато страната беше в извънредна епидемична обстановка, от началото на април 2022 г. България вече не е в такъв режим. С него бяха обвързани не само здравни мерки, но и компенсации за бизнеса, социални облекчения и оказва се, гъвкавите възможности за гласуване на заразени с коронавирус и техните контактни. В чл. 28 от закона за мерките и действията по време на извънредното положение пише, че при извънредна епидемична обстановка хората могат да гласуват с подвижни кутии, като заявленията за това могат да бъдат подавани до три дни преди изборния ден.

__________________________________________________________

Владислав Панев от “Демократична България”

а България е добре след изборите на 2 октомври да има парламент, който ще формира правителство, защото служебният кабинет е рисков по отношение на доставките на газ от Русия, каза днес пред Би Ти Ви Владислав Панев от “Демократична България”. Той изрази притеснения, че може да се стигне до вълна от избори, като властта остане за дълго в служебното правителство. .

В отговор на въпрос дали съвместно явяване с “Продължаваме промяната” е по-добър вариант бившият депутат отговори: “Отдавна казахме, че заедно е по-добре, но и да се явим отделно не е проблем.” Очакванията са окончателната позиция на ПП да стане известна днес до края на деня. Към момента и двете формации подадоха документи за участие в изборите в различни коалиции.

Според Панев след изборите изглежда безсмислено “Демократична България” да търси коалиционни партньори извън “Продължаваме промяната” и БСП. “Не бих казал, че отношенията ни с БСП са били чудесни, имахме много спорове на принципна основа”, каза той в отговор на въпрос.

____________________________________________________________

Кирил Петков

Припознахме в отцепниците от партията на Слави Трифонов, като едни от нас и за тях ще има място в листите на “Продължаваме промяната”, каза днес пред Би Ти Ви единият от лидерите на партията Кирил Петков. Бившият премиер уточни, че е рано да се каже дали те, както и Бойко Рашков, ще са водачи на листи, тъй като те не са редени.

В отговор на въпрос, Петков посочи, че ако е по-оптимално в даден момент да не е кандидат за премиер, той би се отдръпнал, както вече го направи веднъж. Според него така биха постъпили и другите популярни лица в “Продължаваме промяната”.

Решението партията да се яви самостоятелно на изборите, а не заедно с “Демократична България” Петков обясни с желанието на симпатизантите да не се взимат решения вместо тях. “Нашите проучвания показват, че имаме огромен шанс да имаме, не само 121, а по-голяма бройка депутати, за да успеем да си завършим работата си”, каза бившият премиер.

Петков обясни невъзможността на предишното управление да оправи държавата с това, че хората, които са я окупирали са се оказали по-силни от очакваното. “Ще ни отнеме повече време”, обобщи той.

Кадровите рокади, предприети от служебното правителство в министерствата, държавните ведомства и фирми Петков намира за нормални. Той подчерта, че в крайна сметка е важно служебното правителство да гарантира провеждането на честни избори.

_______________________________________________________

Пиарът на “Продължаваме промяната” ги напусна точно преди предизборната кампания

Известният пиар експерт Диана Дамянова, която през последните месеци отговаряше за комуникационната стратегия на “Продължаваме промяната”, е решила да се оттегли от активната работа. За своето решение съобщи самата тя във “Фейсбук”.

Ще гласувам на 2 октомври за “Продължаваме промяната”, чийто учредител и в някаква степен създател съм, но няма да бъда “отговорна” за предстоящата им победа, написа тя. От думите ѝ, че победата през ноември миналата година на “Продължаваме промяната” е “венец” на собствената си кариера и че е “време да се даде път на младите” се подразбира, че може би тя се оттегля напълно от работата, свързана с политиката.

Reklamlar