Български

България още ни е длъжник за възродителния процес

Рафет Улутюрк е на 46 г. Роден е в Кърджали. Бил е председател на Вакъфските имоти към Пловдивското мюфтийство. През 1997 г. се изселва в Турция. Работил е в Истанбулското валийство. През 2011 г. е избран за генерален секретар на изселническата организация “Бултюрк”.

РАФЕТ УЛУТЮРК

– Г-н Улутюрк, защо за 20 години демокрация в България 99,99% от гласовете на изселниците в Турция са за ДПС?

– Не само българските граждани, пребиваващи в Турция, но и 99% от онези в районите с по-компактно турско и мюсюлманско население гласуват за ДПС.

И ние търсим отговор на някои въпроси. Както е известно на всички, по време на възродителния процес турската общност в България беше подложена на натиск и насилие. Наред с културния геноцид бяха извършени и престъпления срещу човечеството. Шестмесечно бебе беше застреляно само защото носи мюсюлманско име. Какво направи България в отговор на всичко това? За 20 години не бе заведено нито едно дело, може да се каже, че едва ли не се чака виновните да починат. Няма ли поне един смел прокурор, който да се захване с преследването на тези убийци и тирани? България не биваше да остава несъпричастна. Затова и не е коректно да виним хората за това, че са гласували за определена политическа сила. Ние очакваме България час по-скоро да се изправи лице в лице с миналото си и да изчисти сметките си с него. Просто виновните трябва да бъдат наказани за извършените от тях престъпления.


– Сега пак ли всички изселници ще подкрепят Доган?

– Смятам, че това до голяма степен ще зависи и от предизборните програми на политическите партии, които ще участват на изборите. Ако бъдат представени програми, насочени към увеличаване и осигуряване на общественото доверие, непременно ще има промяна в потока на гласовете.

– Вашата организация слага мост към ГЕРБ. Защо го правите?

– Ние нямаме за самоцел да прокараме мост към някоя партия. Нашето желание е да бъдат създадени мостове на добра воля, доверие, сътрудничество, взаимна толерантност, добросъседство и заздравяване на културните връзки между Турция и България. Турция, чието население наближава 100 милиона, си е поставила за цел през 2023 г. износът да достигне 500 милиарда долара. Това означава, че поне толкова и ще внася. В резултат сегашният търговски обмен на стойност 4 – 4,5 милиарда долара се очаква да нарасне до 40 и дори 60 милиарда. Този обмен ще доведе до рекорден скок в брутния вътрешен продукт на България.

В Кърджалийския край населението досега се издържаше главно с тютюн и частично – с животновъдство. Но свиването на производството на тютюн доведе до голямо понижение в жизнения стандарт. Затова е необходимо да бъдат проучени и набелязани възможните алтернативи за препитание. Това би могло да бъде направено само от една по-мащабна политическа сила, която взема присърце проблемите на хората. Вярваме, че при осъществяването на подобен род дейности първата стъпка може да се осъществи съвместно с ГЕРБ.


– Защо не се обърнете към Касим Дал, който до дни учредява партия?

– Касим Дал вече 20 години е част от българския политически живот. Според нас той вече е достигнал пределната си политическа възраст.

– Не се ли страхувате, че ще ви обвинят в предателство спрямо статуквото?

– Голяма част от живота ни премина в борба за промяна на статуквото и срещу остарели начини на мислене. Не се е видяло някой да бъде обезглавен повторно.

ВЕНЦИ ВЕНКОВ


 

https://www.24chasa.bg/Article/1566195

Share

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3 + 3 =