Rusya’dan  Türkiye’ye yılda 15.75 milyar metreküp doğalgaz taşıyacak TürkAkım projesi kapsamında ilk gaz 2019’da gelecek.  Rusya’nın Anapa kıyısından çıkarak  Türkiye’de  Kıyıköy’e uzanacak 940 kilometrelik ilk hattın 207 kilometresi tamamlandı.  Avrupa’ya gaz taşıyacak ikinci hattın rotası konusunda ise müzakereler sürüyor.  Türkiye’den  Avrupa’ya  Yunanistan veya  Bulgaristanüzerinden gaz tedariki sağlanacak olan aynı boyuttaki ikinci hattın  Rusyatarafındaki 224 kilometrelik kısmı da bitmiş durumda.

AVRUPA İÇİN ORTAK ŞİRKET

Projenin deniz kısmını  Gazprom’un iştiraki South Stream şirketi inşa ederken,  Türkiye sonrasında  Avrupa’ya uzanacak kısmı ise BOTAŞ ve  Gazprom’un ortaklaşa kuracağı bir şirket inşa edecek. TürkAkım Sözcüsü Sander van Rootselaar, Batı Hattı projesinin transit sözleşm elerinin 2019’da sonlanması sonrasında projenin daha kritik bir öneme sahip olacağını belirterek, “Bu proje milyar euroluk bir bütün olacak. Biz sadece deniz kısmından sorumluyuz,  Türkiye tarafında BOTAŞ ve  Avrupa kısmında da BOTAŞ-Gazprom ortaklığında kurulacak şirket bu yatırımları yapacak” dedi. BOTAŞ-  Gazprom ortaklığında kurulacak şirketin yapacağı  Avrupa kısmının rotası için ise müzakereler sürüyor.  Gazprom’un yürüttüğü müzakereler kapsamında projenin  Bulgaristan üzerinden  Sırbistan ve  Macaristan’a ilerlemesi,  Yunanistan üzerinden  İtalya’ya ilerlemesi veya hattın hem  Bulgaristan hem  Yunanistan’dan  Avrupa’ya girişi değerlendiriliyor.

Her biri 12 metre uzunluğunda, 9 ton ağırlığında olan borular, Pioneering Spirit gemisinin kıç kısmında yer alan stinger ile deniz tabanına indiriliyor.

“GÜNEY AKIM’DAN DERS ÇIKARDIK”

Rusya Dışişleri Bakanı  Sergey Lavrov,  Brüksel’in gerekli garantileri vermesi halinde  Rusya’nın TürkAkım doğalgaz boru hattını diğer  AB ülkelerine uzatmaya hazır olduğunu söyledi. Lavrov, “TürkAkım’ın ikinci kolunun  AB topraklarına uzanması, Güney ve Güneydoğu  Avrupa ülkelerinin giderek artan talebini karşılayabilir. Çok sayıda  AB ülkesinin buna büyük ilgi gösterdiğini görüyoruz ve biz buna hazırız” dedi. Ancak Güney Akım’da yaşanan olumsuz gelişmelerle tecrübe kazandıklarını kaydeden Lavrov, bu nedenle TürkAkım’ı  AB ülkelerine uzatma çalışmalarına  Brüksel’den garanti aldıktan sonra başlayacaklarını vurguladı.

Reklamlar