Bulgaristan’da Cumhuriyet Başsavcısı Sotir Tsatsarov, ülkede binlerce kişinin kanunlara aykırı olarak gizlice dinlenmesiyle ilgili olarak eski Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Tsvetan Tsvetanov’un milletvekili dokunulmazlığının kaldırılmasını istedi.

tsvetanovTsatsarov, Yüksek Adalet Divanı toplantısından önce basına yaptığı açıklamada, Tsvetanov’un bakan olarak görevini ihmal ettiği ve ciddi suçların işlenmesine neden olduğunu belirterek, ülkede süren telekulak skandalını ima ettiğini kaydetti. Tsatzarov, kaçak dinleme skandalıyla ilgili Tzvetanov’un dokunulmazlığının kaldırılmasından sonra iddianamenin de açıklanacağını kaydetti.

Parlamentoda ikinci büyük siyasi güç konumundaki Bulgaristan Sosyalist Partisi’nin (BSP) lideri Sergey Stanişev, Tsvetanov döneminde görevlilerin yasal olmayan yoldan binlerce kişinin telefonlarını dinlediklerini öne sürüp suç duyurusunda bulunmuş, olayla ilgili özel istihbarat araçlarının kullanımından sorumlu İçişleri Bakanlığı’ndaki üst düzey 4 görevli hakkında soruşturma başlatılmıştı. Savcılık, dinleme teçhizatını taşıyan araçlardan birine el koyarken, soruşturmada bankacı, politikacı, işadamı ve başka ünlü kişilerin görüşmelerinin dinlendiği tespit edilmişti.

Parlamentoda en büyük grubuna sahip Bulgaristan’ın Avrupalı Gelişimi İçin Vatandaşlar (GERB) partisinin lideri Boyko Borisov’un sağ kolu olan Tsvetanov hakkında soruşturma genel seçimlerden önce başlatılması gerekiyordu ancak Tsvetanov, milletvekili adayı olarak sahip olduğu dokunulmazlığından vazgeçmeyi reddetmişti.

Tsvetan Tsvetanov, parlamentoya ulaşan savcılık talebinin ardından, yürütülen soruşturmada suçsuz olduğunu söyledi. “Kesinlikle suçsuzum” diyen Tsvetanov, “İçişleri bakanı olarak sadece devletin çıkarlarını savunarak, sınırlar arası ağır suç eylemlere karşı mücadele verdim” ifadesini kullandı.

Reklamlar