Bulgaristan’ın Plovdiv kentinde bu yıl 21-25 Şubat tarihleri arasında kapılarını açan Agra 2018 Tarım Fuarı, 33 ülkeden 700 şirketi bir araya getirdi. Edirne Ticaret Borsası üyeleri de yaklaşık 150 kişilik bir heyetle fuara katılım gösterirken üyeler, tarım sektöründeki yeni gelişmeleri ve teknolojik ürünleri takip etme fırsatı buldu.

Fuarın ikinci gününde, merkezi başkent Sofya’da bulunan analiz şirketi İntel Agro temsilcisi Nikolai Vakanov tarafından ‘Tıbbi ve Aromatik Bitkiler’ konusunda bilgilendirilen üyeler başta lavanta olmak üzere melisa, gül ve papatya üretimi hakkında detaylı şekilde bilgilendirildi.

Sunum sonrası gazetecilere açıklamalarda bulunan Edirne Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özay Öztürk, borsa olarak Edirne’de yapılacak lavanta üretimini destekleyeceklerini söyledi. Edirne ve civarında, ayçiçeği ve buğday ekiminin yapılmasının mümkün olmadığı kumlu toprağın bulunduğu alanlardan ve kıraç bölgelerden verim alınamadığını belirten Öztürk, “Bugün burada öğrendik ki lavanta üretimi bu topraklarda yapılabiliniyormuş. Dolaysıyla bölgemizdeki bu topraklarda lavanta üretimi yaparak hem bu arazilerden faydalanmış oluruz hem de yeni bir üretim çeşidi geliştirerek ekonomiye katkı sağlarız” dedi. Öztürk, konuya ilişkin yaptığı açıklamada özetle şunları söyledi:

“BORSA OLARAK DESTEK VERMEYE HAZIRIZ”

“Lavanta üretimi alternatif ve karlı bir üretim. Bunun yağının çıkartılması noktasında bir kooperatif üzerinden ya da özel müteşebbis üzerinden hiç olmadı biz Edirne Ticaret Borsası olarak bu noktada katkı sağlayacağız. Amacımız bölgedeki üreticiye katma değerli ürünler ürettirip bölge ekonomisine katkı sağlamak. Tıbbi ve alternatif bitkiler üretimi ile ilgili ticari anlamda Türkiye içi ve dış pazarlarla ilgili araştırma çalışması yaptırıyoruz. Aynı zamanda bu ürünlerin daha katma değerli hale geçmesi noktasında yağının üretilmesi ilgili de araştırmalar yapıyoruz. Fuarın ardından Bulgaristan’daki uygulama noktalarında incelemelerde bulunacağız. Bu ürünlerin ülkemize ve bölgemize katma değer yaracağını düşünüyorum. Katma değerin üretici tarafında kalmasını arzu ediyoruz. Bu bağlamda ürünlerin yağının çıkartılması noktasında kooperatifleşme gibi modellere her türlü destek veririz.”

Edirne Ticaret Borsası Meclis Başkanı Fedai Canım da fuarların yeni iş bağlantıları açısından ülkeye ve bölgeye katkı sağladığını ifade etti. Bulgaristan’ın da Edirne’nin sınır komşusu olduğunu dile getiren Canım, “Ayçiçeği veya diğer tarımsal ürünlerin dışında, katma değeri yüksek tıbbi aromatik ürünlerin üretilebilme konusunu yerinde gördük. Bu ürünler çiftçilerimize ve üreticimize katkı sağlayacaktır” dedi.

Sunumun ardından borsa üyeleri, 6 salonda bulunan ve 33 ülkeden 700’e yakın şirketin katıldığı fuar alanını gezerek son teknolojik ürünler hakkında bilgi sahibi oldu.

 

Orkun Hudut Gazetesi

Reklamlar