Bulgaristan Kültür Bakanı Yardımcısı Ameliya Geşeva, Doç. Dr. Hristo Popov, Yunanistan’ın Sofya Büyükelçisi Grigorios Vasilokonstandakis ve Dr. Polikseni Adam- Valeni sergi açılışında.

 

Sofya Arkeoloji Müzesi’nde “Yunanistan ve Bulgaristan arasında ilerleme ve gelişme için kültür köprüleri” isimli serginin açılışı yapıldı. Sergide arkeoloji alanında iki ülke arasındaki sınır ötesi işbirliğini temsil eden 11 poster gösteriliyor.

“Karadeniz – Roma Antik çağında birlik ve çeşitlilik”, “Tarihe bırakılan ölümsüz izler- Yunanistan müzelerinden hazineler”, “Struma vadisinde Roma anıtları” ve “Bulgaristan’da UNESCO koruması altındaki anıtları” gibi ortak projelerin sonuçları görülebilir. Sergi, Tarih öncesi çağı, Antik çağ, Ortaçağ- Bizantion dönemi, Yeni çağ ve Selanik metro inşaatı dolayındaki kazılar olmak üzere beş ana bölümde dizilmiştir.

Serginin açılışında Arkeoloji Müzesi Müdür Yardımcısı Dr. Hristo Popov: “Komşu ülkeler olarak Yunanistan ile ortak tarih paylaşıyoruz ve Balkanlar’da çağdaş dönemde iyi ortaklık yürütebilen örnek ülkelerdeniz. Bunların ülkemizin ortak kültürel ve tarihi mirasının keşfi ve tanıtımı üzerinde olumlu etkisi var” diye konuştu.

Yunanistan’ın Bulgaristan Büyükelçisi Grigorios Vasilokonstandakis ise şunları paylaştı: “Bulgaristan ile ortak sınırımız var. Bölgedeki istikrarı destekliyoruz. Kültür ise Yunanistan ve Bulgaristan arasında emin bir köprüdür. Halklarımız ortak Avrupa ilkeleri, değerleri ve bizi daha da yakınlaştıran, Avrupa ailesinin ayrılmaz bir parçalı haline getiren öncelikleri paylaşıyor.”

Bulgaristan Kültür Bakanı Yardımcısı Ameliya Geşeva serginin Avrupa Kültür Mirası Yılı kapsamında ve Bulgaristan’ın AB Konseyi Başkanlığı’ndan sadece birkaç ay sonra gerçekleşiyor olmasının çok önemli olduğunu vurguladı ve şöyle devam etti: “Bu tür etkinlikler aracılığı ile ortak çalışmamızı gösterip tanıtmamız son derece önemlidir. Ben kültürel mirasın gelecek nesillere köprü olduğunu düşünenlerdenim ve yeni projeler, yeni keşifler ile ilgili böyle daha çok sergiler olmasını diliyorum. Bulgaristan Kültür Bakanlığı bu tür girişimleri destekliyor. İki bakanlık ve birlikte destekleyebileceğimiz kültür enstitülerinin arasında iyi bir ortaklık kurulmasını umuyorum.” 

СнимкаSerginin açılışında katkıları olanlar arasında Yunanistan Kültür Bakanlığı Antik Çağ ve Kültürel Miras Anıtları Müdürlüğü Genel Müdürü Dr. Polixeni Adam-Veleni de yer alıyor: “Bir çok işbirliği yaptık ve sergi de bunları gösteriyor. Selanik’te 12 yıl Arkeoloji Müzesi Müdürü görevindeydim. Bulgaristan’ın Sofya metrosu projesinde eski Serdika kalıntılarını nasıl korumuş olduğundan çok etkilendim. Selanik’te şehrin merkezinden geçecek metro inşa etme zamanı geldiğinde Sofya’daki kazıları yürüten tarihçi Dr. Mario İvanov’u deneyim paylaşımı yapmak için davet etmenin iyi bir fikir olacağını düşündüm. Bu bizim için çok değerliydi.”

Sergi, 28 Ekim 2018 tarihine kadar Sofya Arkeoloji Müzesi’nde ziyaret edilebilir. Proje, Yunanistan Cumhuriyeti Kültür ve Spor Bakanlığı Antik Eserler ve Kültürel Miras Anıtları Genel Müdürlüğü, Yunanistan’ın Sofya Büyükelçiliği ve Bulgaristan Bilimler Akademisi’ne bağlı Ulusal Arkeoloji Enstitüsü ve Müzesi himayesinde gerçekleştirilmiştir.

Fotoğraflar: Agapi Yordanova ve naim.bg

Çeviri: Özlem Tefikova

Reklamlar