28 Eylül 2013 tarihinde doğumunun 79.yıl dönümünde dava adamı ve şair Recep Küpçü, Edirne’nin tarihi binalarından biri olan Halk Eğitim Merkezi’nde anıldı. Trakya Üniversitesi ve Trakya Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından organize edilen “ Dava adamı ve şair Recep Küpçü “ adlı panele Bulgaristan ve Türkiye’den gelen çok sayıda şair, yazar, akademisyen ve sevenleriyle salon doldu. recep-kupcu-edirnede-anildiPanelin moderatörlüğü Trakya Üniversitesi Balkan Araştırmalar Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Günşen tarafından yapıldı. Konuşmacılar Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesinden Doç. Dr. Esat Can, kadim dostlarından Bulgaristan’dan gelen şair yazar Nedyalko Yordanov ve şair yazar Ahmet Türkay katıldılar.
Panel Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesinden öğrenciler tarafından okunan bir şiirle başladı. Panelin açılış konuşmasını yapan Trakya Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Dr. Esma Gündoğdu, dava adamı ve şair Recep Küpçüyü anma panelinde başta eşi, oğlu ve arkadaşlarını misafir etmekten onur duyduklarını belirtti ve konuşmasının sonunda şiirlerinden bir parça okudu ; “ Hep sevilen gider ilkin. Böyle Dünyanın düzeni. Tedirgin olma sen lakin. Yaşatacağım ben seni “.
Burgaz Recep Küpçü Derneği Başkanı Mücella Bilal her yıl Burgaz’da dava adamı ve şair Recep Küpçü için anma günü düzenlediklerini ve bunun bir gelenek haline geldiğini belirttiler. Sonunda şairden kısa ama anlam dolu bir mısra okudu “ Ben Bulgaristan’da doğdum ama Bulgar değilim ” Panelin moderatörlüğünü yapan Prof. Dr. Ahmet Günşen, sözü ilk konuşmacıya vermeden önce şunları söyledi ; “ Balkanlar bıçak sırtı bir coğrafya, yalnız tarih üreten değil, tarih tüketen bir coğrafya, insanları da şairleri de tüketiyor. Biz inadına tıpkı Osmanlı’da olduğu gibi kalıcı barışı eninde sonunda elde edeceğiz. Recep Küpçü, Balkan Türk edebiyatının ve şiirinin önemli şahıslarından ve Türkçemizin bülbüllerinden biridir.

Hayatını anlamlandıranlar ve gelecek nesillere güzel ilkeler ve düşünceler bırakan insanlar ölmüyor dostlar “. Panelistlerden ilk konuşmacı Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesinden Doç. Dr. Esat Can, Recep Küpçü için şu özetlemeyi yaptı ; “ Recep Küpçü, eğilmeyen ağaç, yürüyen adam, hem bir davanın hem bir idealin sembolüdür. Davası herkesin bildiği gibi, ideali insaniyettir, yani Türklerin ve başka milletlerin yaşadığı vatanlarında dostluk ve mutluluk içinde yaşamaktır. Recep Küpçü’ye göre insan hassasiyetinden ve özgürlüğünden daha önemli bir şey yoktur”.
Panelin ikinci konuşmacısı ünlü Bulgar yazar ve şairlerinden, Recep Küpçü’nün yakın dostu Nedyalko Yordanov, konuşmasına şöyle başladı ; “ İlk görüştüğümüzde hemen içim ısındı ona, öyle insanlar vardır ki ilk görüştüğünüzde hayat boyu arkadaş olacağınızı anlarsınız. Hakikaten o benim hayat boyu en iyi dostlarımdan biri oldu. Bugün çözülmüş diye görünen etnik problem yine gündemde. Ne kademelerden geçti, Bulgaristan için bu suni bir problem. Bizim Recep ile aramızda öyle problem hiç olmadı. Recep, Türk olmasına rağmen Bulgaristan şairiydi, hiç Türkiye’ye gitmemişti ve hayatı boyunca da gidemedi. Bulgarca yazdığı şiirlerinden birinin adı da “ Bulgaristan ” idi ve o şiirinde, şöyle diyor; “Bulgaristan yabancı değilim, Bulgaristan yabancı değil tozduğum yollarım, Mezarlarına ellerimle indirdiğim babam ve annem Senin toprağındadır.
Bulgaristan yabancı değilim ben Türk oğlu Türk’üm !..” En son konuşma yapan Panel konuşmacılarından şair yazar ve yakın dostu olan Mehmet Türkay, Recep Küpçü’nün acı dolu hayatını anlatırken göz yaşlarını tutamadı ve konuşmasını yarıda keserek panel programını yöneten üniversite öğrencisine devam etmesi için ricada bulundu. Daha sonra kendini toparladıktan sonra, hiçbir sırrını gizlemeyen kadim dostu Recep Küpçü’nün hayatını ve dostça yaşadıkları hatıraları anlatırken duygulanmamak elde değildi.
Panelin kapanış konuşmasını yapan Prof. Dr. Ahmet Günşen; “Dünya var olduğu müddetçe bir hoş seda olarak yaşamaya varlığını sürdürmeye devam edecek olan bir ölümsüz insanı doğumunun 79.yılında kendisini rahmetle, minnetle ve şükranla anıyoruz. Aramızda olan değerli ailesine sabırlar ve uzun ömürler diliyoruz. Bu anlamlı etkinliğe tüm katılanlara teşekkür ve şükranlarımızı sunuyoruz dedi”.

 

Hikmet Çavuşoğlu, Edirne – Kırcaali Haber

Reklamlar