Bulgaristan Ekonomi Bakanlığından verilen bilgiye göre Ekonomi Bakanı Emil Karanikolov, İstanbul’da gerçekleştirilen Türkiye-Bulgaristan İş Forumu’nun açılışında yaptığı konuşmasında şunları belirtti: “İki ülke arasındaki ticaret dengelidir ve 2017 yılında neredeyse 4 milyar avroya ulaştı. Bulgaristan’ın Türkiye’ye yaptığı ihracat 2 milyar avroyu aştı ve toplam ihracatın yüzde 7,8’ini oluşturuyor. Türkiye’ye ihracat yüzde 10’luk artış gösteriyor. Türkiye’den yapılan ithalatlar, toplam ithalatın% 6,3’ünü ve% 17,3’lük bir büyümeyi kapsayan 1,9 milyar Avro’dur.”.

Foruma 150’den fazla Bulgar ve Türk şirketi katıldı.

Nikolov, “Bu forum, daha dinamik diyalog ve Bulgaristan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin daha yoğun ve daha geniş bir gelişimi için ortak irademizi ve arzumuzu göstermektedir” diye kaydetti.

Karanikolov, Türkiye’nin Bulgaristan’ın önde gelen ticaret ortaklarından biri olduğunu ve Bulgaristan’ın ihracatında 4. ve ithalatında 5.sırada yer aldığını belirtti. Bakan, coğrafi yakınlığın ve pazarların potansiyelinin, Bulgar ve Türk şirketleri arasında yoğun ticaret yapılmasına olanak sağladığını sözlerine ekledi.

Ekonomi Bakanı, 1996-2017 döneminde Bulgaristan’daki Türk yatırımlarının 1 milyar avrodan fazla olduğunu ve 2017 yılında 80,8 milyon avro tutarında olduğunu belirtti. Karanikolov, “Bu rakamlar, Türkiye’nin ülkemizin bir dış ticaret ortağı olarak önemini kuvvetle teyit etmektedir” diye altını çizdi. Bakan, Bulgar-Türk Hükümetler arası Ekonomik İşbirliği Komisyonu’nun oturum gerçekleştirmesinin ikili ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine yönelik bir ivme daha kazandırabileceğini söyledi. Karanikolov, “Forum vesilesiyle Bulgaristan Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu kararı ile Ekonomi Bakanı olarak bu komisyonun eş başkanı olarak görevlendirildiğimi size bildirmek isterim” dedi. Türkiye tarafından gelecek iş forumunun önümüzdeki yılın başında Bursa’da düzenlenmesi önerildi.

Türkiye ziyareti kapsamında Bakan Karanikolov, Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ile bir araya geldi. Zeybekçi ve Karanikolov, ticaret ve ekonomik ilişkilerin yanı sıra onların yoğunlaştırılması imkanlarını konuştular.

Toplantıda altyapı projelerine yatırım fırsatları ve tarım alanında işbirliği vurgusu yapıldı.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar