Bulgaristan’da hükümet karşıtı protestolar devam ederken başkent Sofya’da öğrenciler ülkenin en büyük üniversitesinin kapılarını zincirleyip kapadı.
bulgaristanda-ogrenciler-sokaktaÖğrenciler bir amfiyi üç hafta boyunca işgal ettikten sonra hükümetin istifa etmesini istedi ve “tam ve etkili işgal” çağrısı yaptı.
Pazar günü düzenlenen öğrenci yürüyüşlerine binlerce kişi katıldı.
Avrupa Birliği’nin en yoksul ülkesinde yoksulluk ve yolsuzluğun yol açtığı protestolar, Mayıs ayında yapılan erken seçimlere rağmen devam ediyor.
Yeni Başbakan Plamen Oresharski’nin altında sosyalistlerin desteklediği teknokrat bir hükümet kurulmuş, ama iş çevreleriyle uygunsuz bağları olduğu iddialarından dolayı halkın hükümete güveni azalmıştı.
Eski Başbakan Boyko Borisov da benzer protestolarla karşılaşmıştı.
‘Ahlaki devrim’
Novitine haber ajansı, protestocuların öğretmenlerin ve çalışanların üniversiteye girmesini engellemesiyle üniversitede akademik hayatın durduğunu aktarıyor.
Ajansın haberine göre ülke çapında 15 farklı üniversitede protestolar sürüyor.
AFP haber ajansı da öğrencilerin yayınladığı bir açıklamada “Yoksulluğu ve işsizliği protesto ediyoruz. Yükseköğrenim mezunu dilenciler olmadan önce protestodayız.” dendiğini aktarıyor.
Öğretim görevlileri de Pazar günü yayınladıkları bir açıklamayla “yalancılığı ve siyasi ve sosyal ortamın zengin iş adamlarına teslim edilmesini” kınadı.
Eski Başbakan Borisov’un GERB partisinden olan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev de bir Fransız dergisine yaptığı açıklamada vatandaşların “ahlaki devrim” çağrısını desteklediğini söyledi.
Bulgaristan’da halkın bir kısmının hissettiği çaresizlik duygusu bu senenin başından beri görülen kişilerin kendilerini yakma eylemlerine yansıdı. Novinite en az dokuz kişinin kendilerini yakarak intihar ettiğini aktarıyor.
BBC
Reklamlar