Evlerde kutlanan bayram sofrasının olmazsa olmazı geleneksel Bulgar rakısıdır. İster üzüm, ister erik rakısı düğünlerde, doğum günlerinde, cenazelerde her yerde içilir. Şimdi Noel bayramları, Yılbaşı gecesi için herkes adet için en güzel rakıdan evinde bulundurmak ister. Noel ve Yeni yıl bayramlarında hazırlanan yemeklere, mezelere de en çok rakı yakışır. Genelde rakılar köyde yapılır küçük kazanlarda. Aslında bu küçük rakı atölyelerinin reklama ihtiyacı yoktur. Yerliler iyi bilir.

Снимка

СнимкаBu sene bereketliydi. Blagoy Popov 30 yıldan beri rakı kazanı yapar. Müşterinin isteklerine göre yapar. En arananların 250 litrelik kazanlar olduğunu anlatıyor. Son zamanlarda anmalık gibi bir bardak rakı aletleri de yapıldığını söylüyor. Bakırcı usta Blagoy, rakının Bulgar ailesinin yaşamının ayrılmaz bir parçası olduğunu söylüyor ve devam ediyor:

‘Bulgar topraklarında meydana gelen ilk kazanlar topraktanmış. Troyan şehrindeki müzede arkeologların bulduğu parçalara göre modeli gösteriliyor. Bütün dünyada alkol içecek yapımının teknolojileri bir birine benzerdir. Değişiklik tadtadır. İyi rakının sırrı kullanılan meyvededir. Meyveler olgun, sağlam ve çekirdeksiz olmalıdır. Kaynatma süreci çok önemli, çünkü bu süreç içinde eterik yağlarının aroması korunmalıdır. Damıtmadan sonra rakı ek işlemlerden geçer. Aslında ev ve işletmede üretilen rakı arasında pek fark yoktur, yeter ki ev üretiminde esas hata yapılmasın. Blagoy Popov bizim coğrafyalarda dünya fuarlarında madalya kazanan güzel kaliteli rakıların üretildiğini ekliyor. ‘

Снимка

Blagoy Popov rakı ve rakı kazanı ile ilgili yazsalar konusunda şunları paylaşıyor:

‘Bulgaristan’ın dolaylı vergilere ait iyi yasası var. Ama onun uygulanması iyi bir şekilde kontrol edilmelidir. Halk Meclisinde ev rakısı üzerinde verginin artırılmasını istediklerini duyduk. Ama bununla gelir artmayacak. Ne de olsa köy kazanları bir nevi hizmet sağlayan atölye, alkollü ticaret yapma maksadıyla üretmiyor. Çabalar küçük yerleşim yerlerinde üretilen rakı miktarı üzerinde kontrolün artmasına yönlendirilirse devlet daha fazla gelir sağlayabilecek. 1944 yılından önce mevcut olan rakı üretimine ait yasa çok iyi bir örnektir. Bu yasaya göre herkes rakı için hazırlanan erik miktarını bildirmek zorundaymış. Belediye memuru buna göre dolaylı vergiyi belirlermiş. Damıtma süreci öncesi. Böylece ev sahibine ne kalır, harcamaları kapatmak ve satabilmek için aromalı kaliteli rakı yapması gerek.

Türkçesi: Müjgan Baharova

Reklamlar