RAZİYE ÇAKIR
Tarih: 15 Aralık 2017

Bulgaristan’da üretilen ve ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CİA) trafından satın alınan silahlar Suriye’deki terör örgütü DEAŞ’in eline teslim edilmiştir.
İlk örnekleri Sovyetler Birliği zamanında SSCB’nde Tula kenti askeri füze üretim fabrikasında 9m111 “Fagol” adıyla imal edilen ve daha sonraki yıllarda seri imalatı Filibe (Plovdiv) ili Sopot kenti “Vazov Makin Yapım Tesisleri” (VMZ) gerçekleştirilen bu ürünler terör örgütü DEAŞ eline verilmiştir.

Suriye muhlefet güçleri için sipariş edilen füzeler “İslam Devletine” verildi.
Haber kaynağı Fakti.bg
Kısa dı (CAR) olan Conflict Armament Research monitoring şirketince hzırlnan bir rapora ve “Buzzfeed” kaynağının haberine göre, Birleşik Amerika Merkezi İstihbarat Örgütü (CİA) tarafından Bulgaristan yetkilileriyle yapılan gizli görüşmelerde, Bulgaristan’a sipariş edilen ve üretilen olağanüstü güçlü tank savar füzeler DEAŞ’ın eline verilmiştir.
2015 yılının sonunda satın alınan tanksavar füzeler 2 ay sonra DEAŞ’in eline teslim edilmiştir. Olayı yorumlayan uzman Aram Roston, Suriye’deki teröristleri silahlandıran Amerikan programının ne işler çevirdiğine yalnızca bir örnektir.
CİA üç yıl boyunca DEAŞ’ın kullandığı silahlar üzerine araştırma yapmıştır. Çarpışmalar esnasında Irak, Suriye ve Kürt savaş gruplarının eline geçen DEAŞ silahları üstüne özel incelemelerde bulunulmuştur.
Bu füze silahlarından biri “Fagot” tanksavar silahıdır. Yapılan araştırmadan sonra yazılan raporda, olağanüstü büyük miktarlarda olan bu silahların önce sözde Suriye muhalefet güçleri için Suudi Arabistan ve Birleşik Amerika’ya verildiği saptanmıştır.
Güdümlü bir tanksavar olan 9m111 “Fagot” SSCB zamanında Tula kentindeki askeri imalat fabrikasında geliştirilmiştir. Bulgaristan’daki üretim merkezi ise Filibe (Plovdiv) ili Vazov Makine Yapım Tesisleridir. “BuzzFeed News” 3 yıldan veri CİA’nın DEAŞ teröristlerine “Fagot” füze tedariki peşindedir. Aynı haber kaynağına göre, Birleşik Amerika İstihbarat Merkezi 2014 yılında “Kiesler Police Supply” şirketi ile 600 adet “Fagot” tanksavar füzesi için bir antlaşma imzalamıştır.
CAR tarafından kullanıldığı saptanan bu tanksavarların “Kiesler” tarafından sağlandığı tam olarak tespit edilmiş. Satın alma tarihi ise 2015 yılının 15 Aralık günüdür. 59 gün sonra Irak’ın Ramadı mevkiinde DEAŞ bu silahı kullanmıştır.
201 sayfa olan bu raporda Bulgaristan’ın adına 200 defa rastlanıyor. Araştırmaya göre, Suriye’ye satılan silahlar dışında, çarpışma bölgesinde kullanılan silahların % 50’si Bulgaristan tarafından sağlanmıştır. Bu silah satışının toplam değeri 1 milyar US Dolardan fazladır.
Amerika’nın bölgeye sattığı silahlarla ilgili şöyle bir problem de var. Bir defa silah ambargosu ihlal edilirken birçok devletlerarası antlaşmaya da uyulmuyor. “Buzzfeed” daha önce gerçekleştirdiği bir araştırmada ise, bu silah üretim ve sevkiyatını gerçekleştiren Bulgar şirketlerinin örgütlü cinayet kurumlarının da eli olduğu ortaya çıkardı.
Bulgar “Bivol” Ajansının katılımıyla, BIRN ve OCCRP uluslararası ekibi tarafından yapılan bir çalışmada, Bulgar devleti ABD ve CİA’nın gizli programları için silah sağlayan devleler arasında başta geliyor. Bulgar idareciler bu siparişlerden aldıkları paralardan ve silah imalat sektöründe istihdam genişlemesinden memnun olduklarını ifade ederken
ABD ve Suudi Arabistan eliyle Suriye’de savaşan taraflara verilen silahlarla ilgili BuzzFeed, BİRN ve OCCRP birlikte gerçekleştirdiğimiz araştırmalarımızı “Yok Edici Darbe” bölümünde bulabilirsiniz. 2017 yılı için en prestijli araştırmacı gazetecilik prizi olan Global Shining Light Award ödülü “Yok Edici Darbe” çalışmalarımıza verildi.

Reklamlar