Konferans 30.05.2019’da BULTÜRK Genel Merkezinde yapıldı.

BULTÜRK Genel Sekreteri Elif GÜNEŞ toplantının açılışında bir şiir ile başladı;

Biz Bulgaristanlı Türkleriz
Adından, dilinden, dininden mahrum bir millet,
Neremize
baksanız,
Bir yara göreceksiniz kanayan
Ağlayan bir yüreğin dökülüşünü göreceksiniz
Damla damla gözlerimizden.

Evet Bulgaristan’ın 1984-1989 yılları arasında Türklere yönelik uyguladığı asimilasyon politikasından kaçan yaklaşık sadece 3 ayda 350 bin kişinin “zorunlu göçü “nün üzerinden 30 yıl geçti. Bulgaristan’da 1984 yılında, Sovyet Rusyanın icraatının olduğunu Osmanlı zamanında Bulgaristan’da yaşayan Bulgarların, mecburen Hristiyanlıktan çıkıp Müslümanlığı kabul ettikleri ve Türk olduklarının iddia edildiğini bu icraat kapsamında, Komünist Parti’nin, Bulgaristan’da yaşayan Türklerin, Bulgarlığa dönmesi için isimlerinin değişmesini ve böylelikle tek millet, tek ulus, tek dil olarak ulus devlet oluşturulmasının istendiğini. 1946 yılında Bulgaristan’da oylama ile krallık kaldırılmasından ve cumhuriyet ilan edilmesinden sonra, 27 Ekim 1946’da yapılan seçimleri Komünist Parti kazandı. Ardından 4 Aralık 1947’de komünizm esaslarına dayalı yeni anayasa kabul edildi. Bu Bulgaristan için bir dönemin başlangıcı oldu.Yeniden Canlanma”nın ilk aşaması Ocak 1985’e kadar sürdü. Bu noktada güneydoğu Rodop Bölgesinde yasayan bütün Türklerin ve Pomakların isimleri zorla Bulgar ismi ile değiştirildi. 1984-85 yıllarında resmi rakamlarda toplam 2.800.000 pasaport değişimi yapılmıştır. Burada Bulgarların da değiştirildiğini düşünelim 150.000 civarında kaldı 2.650.000 kişi. Burada Pomak Kardeşlerimizin isimleri 1972 yılında değişti ve Roman (Çingene) kardeşlerimizin de 1970 yılında değişmişti yani bunlar hesapta yoklar. 2. Dünya Savaşı’ndan sonra yaşanan en büyük kitlesel göç olayı olan 1989 Bulgaristan’dan Zorunlu Göç’ün 30.yıl dönümü sebebiyle bu gün “Türk Dünyasında soykırımlar” adında bu konferansımıza katılımınız için teşekkür ediyorum hoş geldiniz sefalar getirdiniz.

Ardından Protokol konuşmaları başladı. Rafet ULUTÜRK’ün Açılış konuşmasından sonra kürsüye CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Yüksel ÖZKAN’ı davet etti. Y. ÖZKAN;
Ben öncelikle beni davet eden Rafet kardeşime teşekkür ediyorum. Hangi sivil toplum örgütü olursa olsun ülke yararına katkı koyan temsil ettikleri kitle yararına katkı koyan herkesi saygıyla selamlıyorum. Bu STK’larda çalışanlar büyük bir öz veride bulunduklarını da çok iyi biliyorum. Konferansınızın konusu 89 göçünün 30.yılı Aslında bu bir kutlama değil bu acı gününü anmadır. Unutulmamalıdır ki davaları uğruna kimliklerini koruma uğruna Türk ve Müslüman oldukları için gerçekten acımasız bir asimilasyon politikalarına tabi tutan Bulgaristan Türklerinin 89 yılında Anavatan kapılarını sonuna kadar açmıştır. O dönem 70 günde 370.000 kişi yani 2.Dünya savaşından sonra o tarihe kadar gerçekleşen en büyük göçtür. Bizler Ana-Vatana müteşekkiriz. Bizler göçmen değiliz, bizler öz ve öz Anadolu Türküyüz Anadolu Türkmenlerindeniz. Anadolu’nun her köşesinden Osmanlının iskan politikaları çerçevesinde bizler oralara gidenlerdeniz.” dedi.

Ardından MHP İstanbul Küçükçekmece Başkan Yrd. Ercan TAŞ sözü aldı. konuşmasında: “Biz Türklerin tarih boyunca göçlerle ilgili yaşanmış büyük acıları vardır. Balkanlardan yaşanan göçler yakın tarihimizin en fazla kan ve gözyaşının döküldüğü, en büyük acıların yaşandığı göçlerdir. dedi.

CHP İstanbul İl Meclis Üyesi ve Bulgaristan Türkleri Evladı Fatihan Platformu Genel Başkanı Sn. Orhan ÇAKIR Bulgaristan’da yaşanan bu utanç verici asimilasyon çalışmalarını haklı gösterme çabasında olan bazı girişim, söz ve eylemleri tasnif etmek mümkün değildir. Zorunlu Göç ile ilgili bilgilerin tarih kitaplarında yer almadığını belirtti, tarihte yer almamız için herkesi göç anılarını yazmaya davet etti. Dünyada tarih bilimiyle uğraşan bütün bilim adamları, hem fikirlerdir ki Bulgaristan’da yaşayan Türk azınlığın mensupları Osmanlılar döneminde balkanlara yerleştirilen Türklerdir, Tarihimizin kayıt altına alınması sizlerin bu değerli bilgileri aktarmasına bağlı. Göç öncesi, göç sırasında ve göç sonrası yaşananlar aklımızdan silinmeyecek, bunları genç kuşaklara aktarmamız gerekecek. Göçler bir daha yaşanmasın, toplumlar barış içinde yaşasınlar” dedi. ÇAKIR’ın konuşmasından sonra iftara geçildi.

İftardan sonra Konferans’a geçildi;

       Konferansta Konuşmacılar;

BULTÜRK Derneği olarak düzenlemiş olduğumuz “TÜRK DÜNYASINDA SOYKIRIMLAR “ konulu konferansımıza katılan ve konuşmacı olarak katılım göstermek için Türk Dünyasının geniş coğrafyasından gelerek bizleri onurlandıran, Öncelikle CHP Bursa Milletvekili Büyüğümüz Abimiz Prof. Dr. Yüksel ÖZKAN Beyefendiye, MHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı Bülent Maşaoğlu’na, Sınav Dershanesi Sahibi Hasan MUTLU, MHP 3.Bölge Başkanı Sevim AVCI, BAYRAMPAŞA – Şehit Büyükelçi İsmail Erez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Sn. Cemalettin KOÇAK, av.Gülşen ÜÇKARDEŞLER – Bayrampaşa avukatı, Veysel DEMİR- Nogay Türkleri Derneği Başkanı, Bayrampaşa Sağılık grup Başkanı Aydın Bey, Yeni Çağı Gazetesi yazarı Arslan BULUT, Osmar CRYSTAL-O s m a n DUMAN, Ercan TAŞ-Egeliler Eğitim Kültür Yardımlaşma Dayanışma Derneği Başkanı, Agil Sametbeyli-Tüm Azerbaycanlılar Derneği Başkanı, Vedat MOL-Rumeli Balkan Trakya Platformu Genel Başkanı, Necdet ERTUĞRUL – Gagauz Derneği Başkanı, Bayrampaşa Gündem gazete sahibi Mehmet CEYLAN ve Bayrampaşa Haber gazetesi sahibi Yılmaz BİRİNCİ, BGSAM Başkanı Erdal KARABAŞ, Kağıthane Temsilcimiz Nazım ÇAVUŞ, Düzce Temsilcimiz Nevzat ÖZTÜRK’e katılımlarından dolayı teşekkür ederiz. Özellikle bu akşam BULTÜRK Derneğine iftar konusunda yardım eden hayırseverlere tüm Bultürk adına teşekkür ediyoruz, Allah kendilerinden razı olsun, Allah bereketlerini artırsın.

Ayrıca da Osman DUMAN Abimizin Aksakalımızın kısa konuşmasından sonra Türk Dünyası Adına Başkanımız Rafet ULUTÜRK’e Türk Dünyasına ve Bulgaristan Türklerine hizmetlerinden dolayı kupa vermesi bu güzel sürprizi için kendilerine teşekkür ederim.

Toplantımıza ve iftarımıza katılım gösteren tüm dostlarımıza da teşekkürlerimi sunarım.

Elif GÜNEŞ
BULTÜRK Derneği
Genel Sekreteri

 

Not: Fotoğraflar için derneğin sitesine bakabilirsiniz.
Kaynak: bulturk.org.tr 

 

 

 

Reklamlar