Sağlık sisteminde kaos ve kargaşa, ödeme ve saygıda kriter eksikliği… Sağlık çalışanları protestolarının nedenlerini böyle ifade ediyorlar. Bu yıl 1 Mart’ta hemşirelerin ulusal protestoları ile başlayan bu protesto eylemleri diğer sağlık görevlilerinin de katılımıyla bütün ülkeyi kapsadı.

Hemşirelerin protestolarını organize edenlerden biri olan Maya İlieva şunları paylaşıyor: “Biz “bedavadan” bir şey istemiyoruz. Avrupa’da uzun zamandır insanlar makul ücretler alıyorlar. Neticede biz insanların sağlığı için çalışıyoruz ve en önemlisi de budur. Bu mücadele sadece bizim için değil, bu mücadele hastalar için de, bu mücadele bütün sağlık sektörü sisteminde değişiklik mücadelesidir.”

Fizyo terapistlerin memnuniyetsizlik sebepleri arasında “rehabilitasyoncu ve kinezitherapist” olarak ayrılıyor olmaları. Çünkü her iki uzman da aynı işi yapıyor, ancak farklı ücret karşılığında.

Ulusal Spor Akademisi’nde “Nörolojik hastalarda kineziterapi” bölümünde yüksek lisans öğrencisi Vildan Ahmed şunları paylaşıyor: “Bütün Avrupa ülkelerinde olduğu gibi uzmanlığımızın adı fizyoterapistlik olmasını istiyoruz. Ancak memnuniyetsizliklerin tek sebebi bu değil. Sağlık Sigortası Fonu tarafından verilen prosedürler yetersiz. Aylarca süren bazı nörolojik hastalıklardan hiç söz bile etmeyelim. Sağlık Fonu dışındaki yollarla herkes tedavi olma imkanına sahip değil.”

Fiziyoterapist İvan İvanov ise şöyle konuştu: “Ücret gerçekten oldukça küçük düşürücü. Asgari maaşın 560 leva olması, bizim ise 580 levalık başlangıç maaşı almamız pek mantıklı gelmiyor. Hastane hizmetlilerinin maaşı bizim maaşlarımız kadar, ancak onlar yüksek lisans bitirmek için 5 yıl okumuyorlar.”

O nedenle de Fizyoterapistler Birliği aktiviteleri değerlendirmek ve düzenlemek için fizikterapistleri tarafından geliştirilen bir standart getirilmesini istiyor.

Protesto düzenleyen sağlık çalışanları bir ağızdan bu ihtiyaçları ve sorunları düzenleyecek bir kanun olmasını istiyor.

Pratisyen Doktorlar Birliği Başkanı Aleksandır Aleksandrov şunları paylaşıyor: “Doktorların, diş doktorlarının, eczacıların, yardımcı eczacı ve diş teknisyenlerinin olduğu gibi bizler de mesleki kuruluşlarımız olması yönünde çalışıyoruz. Yardımcı eczacıların ve diş teknisyenlerinin ayrı meslek kuruluşlarının olması pratisyen doktorlarda ise böyle kuruluşların olmaması şaşkınlık uyandırıyor.”

Protesto eden sağlıkçılar Sağlık Bakanı Kiril Ananiev’in taleplerini dinleme yönündeki çabalarını takdirle karşılıyor, ancak somut adımlar atılmasını bekliyorlar.

Fizyoterapistler Birliği Eşbaşkanı Tsenka Panteva şunları söylüyor: “Sağlık Bakanı, bu ayın ortasında ücret metodolojisinin açıklanacağını taahhüt etti. Bunun dışında Kiril Ananiev, Mesleki Örgütler Kanunu teklifimizi sunmamız için bize süre verdi. Tam da bu kanundan yola çıkılması lazım.”

Hemşire protestolarının organizatörü Maya İlieva’nın Mayıs ayı başında bazı hastanelerde deneme amaçlı olarak kullanılacak fonların tahsis edilmesine ilişkin metodolojiye şüpheci yaklaşımı var. “Sorunu çözmek için siyasi bir iradenin olduğunu söylediler, fakat ne yazık ki biz buna inanmıyoruz” diyor Maya İlieva ve sözlerine devamla şunları paylaşıyor: “Sonraki büyük protesto 15 Mayıs’ta Bakanlar Kurulu binası önünde olacak ve o zamana kadar ülke genelinde protestolar devam edecek. Fizyoterapist meslektaşlarımı desteklemek için buradayım. Her uzmanlığın kendine özgü olmasına rağmen, bizler bir bütünüz ve sistemi değiştirmek için mücadele edeceğiz.”

Çeviri: Özlem Tefikova, BNR

Reklamlar