Filibe’de artık bir gelenek haline gelen “Hoşgörü Kahvesi” bir kez daha Cuma Camii’nde il ve ilçe yetkililerinin yanı sıra dini cemaat temsilcilerini bir araya getirdi.

Konuklar arasında Yüksek İslam Şurası Başkanı Vedat Ahmed, Filibe Bölge Müftüsü Taner Veli, Belediye Başkanı Kostadin Dimitrov, Bölge Valisi İlia Zümbilev, Türkiye’nin Filibe Başkonsolosu Korhan Küngerü, Yahudi Cemaatinden Svetlozar Kalev ve “Birlikte” Vakfı üyeleri yer aldı.

Filibe Bölge Müftüsü ve Müslüman Encümenliğinden organizatörler, “Bu günde, her yıl Filibe’nin 10 yıl önce yaşanan olaylara benzemediğini gösteriyoruz” dedi.

“Yüce Yaratıcı, insanları birbirlerini tanımaları, iyi geçinmeleri, birbirleriyle iyi ve barışçıl ilişkiler kurmaları için yaratmıştır. Ancak tarih, bu amaçla çelişen olayları hatırlıyor. Benzeri bir suç, 2014 yılında Cuma Camii’ne karşı işlendi. Buna benzer bir saldırı da Sofya’nın merkezindeki “Banya Başı” camisine yapılmıştı.

Filibe halkı, yaşananları unutmadan, bu tatsız olayı farklı din ve etnik köken mensupları arasında barışçıl ve hoşgörülü bir şekilde bir arada yaşamayı güçlendirecek olumlu bir girişime dönüştürmeyi başardı. “Hoşgörü Kahvesi” ders çıkarmanın ve kötülüğü iyiliğe dönüştürmenin bir örneğidir.

Bulgaristan Müslümanları Yüksek Şura Başkanı Vedat Ahmed, “Bu, merhum Halvaciev’in Filibe Günlüklerinde anlatılan ve tarihi Muradiye (Cuma) Camii’nin başını çektiği mabetlerin bulunduğu uyumlu ve barışçıl şehrin ruhuna uygundur” dedi.

Girişimin bugün onuncusu düzenlenen etkinliğe katılan Filibe Belediye Başkanı Kostadin Dimitrov, “Filibe yıllardır etnik hoşgörü, iyi komşuluk ve tüm etnik kökenler ve dinler arasındaki anlayışın bir örneği olmuştur. Şehrimizin simgesi olan bu modeli korumak hepimizin ortak sorumluluğudur” dedi.

Filibe Belediye Başkanı Kostadin Dimitrov, “Kahve dostlarla içilir. Belediye başkanı olduğumdan beri Sinagog’a, Ermeni Kilisesi’ne gittim ve şimdi de Cuma Camii’ndeyim. Düzenli olarak Hıristiyan mabetlerine gidiyorum. ‘Birlikte’ kelimesinin içini nasıl doldurduğumuzu görüyorum” diye ekledi.

Bu girişimin 2014 yılında Cuma Camii’ne yapılan vandal saldırıların ardından başladığı hatırlatılmalıdır. Etkinlik, saldırganlığa bir yanıt ve hoşgörü örneği haline geldi.

Kırcaali Haber

Reklamlar