Турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу се срещна с изселници от България и Балканите на религиозна вечеря ифтар в Истанбул, на която акцентира върху сътрудничеството с България.

 

 

 

“В скоро време с България ще стартираме съвместен проект за построяване на мост над река Резовска, която минава по границата между Турция и България. Преди време посетих София, където обсъдихме с моя български колега техническите параметри по този проект, който ще е първи по рода си и на чиято реализация и двете страни много държим. Първо ще отворим моста за пешеходци, а след време евентуално ще го трансформираме и за преминаване на моторни превозни средства”, каза Сойлу пред участниците в ифтара снощи.

 

 

Мостът трябва да се изгради на двата речни бряга от Беендик до Резово. Проектът му датира отпреди 10 години и местните жителите отдавна настояват за него. Река Резовска в устието си е широка 15 метра. Точно толкова е разстоянието между двата бряга. Реката там е била много по широка, но преди десетилетия, за по-лесна и строга охрана, както и да не бягат в Турция български граждани, е изградена буна от бетонни профил. Тя стеснява реката до 15-те метра.

Днешният ифтар се организира от неправителствената организация за култура и взаимопомощ на българските изселници “Бултюрк” с председател Рафет Улутюрк. В него участваха близо 500 души, представители на изселнически общности от България и балканските страни, общественици, кметове, активисти, гости.

В словото си министър Сойлу акцентира на връзката, която Турция поддържа много активно с Балканите, включително България, с изселниците и с техните потомци.

“Тази връзка има дълбоки исторически корени, а в наше време се проявява в различни посоки и измерения, благодарение на сътрудничеството между нашите страни”, посочи турският министър. “Аз самият съм израснал в район с много изселници и се гордея с културното многообразие, което носят те. Анадолът винаги е отварял врати за изселниците, когато те са имали нужда от помощ. Така е било в различни периоди на историята, така ще бъде и в бъдеще”, заяви още той.

Сойлу спомена редица жестове, които турското правителство е направило и ще продължава да прави за изселниците, сред които едностранното премахване на визите за българските граждани в Турция и доставките на газ за България.

Наред с това той отбеляза, че България като член на ЕС поддържа кандидатурата на Турция за членство.

В кратко изявление за БТА след вечерята министърът окачестви като “изключително успешно и ползотворно” сътрудничеството с България по опазване на сигурността на общите граници. По думите му то включва съвместни дейности в борбата срещу нелегалната миграция и организираната престъпност, обучение на служители, обмен на информация, реагиране при бедствия и извънредни ситуации и обезпечаването на сигурността на границата. В скоро време предстои да бъдат направени технологични изменения на двата гранични пункта между Турция и България Капъкуле/Капитан Андреево и Хамзабейли/Лесово, както и да бъде увеличен капацитетът им.

“Отношенията ни с България през последните години сe намират в най-добрия период”, каза турският вътрешен министър.

Сюлейман Сойлу е кандидат за депутат от Втори избирателен район в Истанбул за изборите на 14 май. Районът (където се намират кварталите Байрампаша, Есенлер, Зейтинбурну) е компактно населен с избиратели, които са с корени или потекло от Балканите и България.

Сред избирателите за вота на 14 май, които са родени извън Турция, най-голям е броят на тези от България. По данни в турските медии 348 хиляди турски избиратели са родени в България.

Reklamlar