Български

Турция: Каналът на Паскал работи 6-а година

Турската полиция е следила със сателит движението на всички тирове с цигари в схемата на контрабандиста Паскал от гр. Мерсин до българската граница.
Това се прави от години срещу злоупотреби при възможен фиктивен износ на стоката и последвалата го продажба на цигарите на вътрешния пазар, без за това да са платени мита и ДДС.
Новината съобщиха за “168 часа” източници от митницата в Турция, запознати с нелегалната схема за внос в България.
Те потвърдиха информацията на премиера Бойко Борисов, че са подавали данни на българския ГКПП Капитан Андреево за всеки преминаващ ТИР с цигари, но
нашите митничари са скривали документите, а после са ги унищожавали
Митническите власти на Турция от години следят със сателит трафика на цигари през пристанищния град Мерсин, който е и свободна безмитна зона с
годишен обем на търговията около 50 милиарда долара Причина за това е, че в миналото турските служби многократно са засичали опити за измами чрез фиктивен износ на десетки тирове с цигари в България.
В последната голяма акция там бяха арестувани десетки мъже, свързани с подобна афера, както и кораб и няколко тира с цигари. Заради високия риск от измами през Мерсин турските власти следят много изкъсо движението на камионите.
Те обаче не са могли да предположат до каква степен
е превзета от корупция българската митническа служба отсреща,
така не са спирали да подават информация за абсолютно всеки преминаващ ТИР.
Експерти от митническата служба за Тракия потвърдиха данните на “168 часа”, че в последните месеци голяма част от цигарите по канала на Паскал са идвали от Украйна, като за целта най-често е използвана сухопътната граница с Грузия.
Турските специалисти смятат, че за последната година
по този канал с преминали около 80 тира с цигари
Те обаче съобщиха за вестника още по-скандална новина – този канал през ГКПП Капитан Андреево е свръхактивен още от 2009 г. или вече цели 6 години.
Схемата функционирала и в по-далечно минало с известни прекъсвания, но с ритмична активност от 2009 г. насам. Цигарите с две марки – “Джин Линг” и “Президент”, са китайски патент. В миналото те са доставяни
до гр. Мерсин с контейнери от Китай, а в последната година се произвеждат по лиценз в Украйна.
Оттам стигат до Турция по суша и море, а после с тирове към България.

Share

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

twelve + fourteen =