Турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу се срещна с изселници от България и Балканите на религиозна вечеря ифтар в Истанбул, на която акцентира върху сътрудничеството с България.

“В скоро време с България ще стартираме съвместен проект за построяване на мост над река Резовска, която минава по границата между Турция и България. Преди време посетих София, където обсъдихме с моя български колега техническите параметри по този проект, който ще е първи по рода си и на чиято реализация и двете страни много държим. Първо ще отворим моста за пешеходци, а след време евентуално ще го трансформираме и за преминаване на моторни превозни средства”, каза Сойлу пред участниците в ифтара снощи.

Ифтарът се организира от неправителствената организация за култура и взаимопомощ на българските изселници “Бултюрк” с председател Рафет Улутюрк. В него участваха близо 500 души, представители на изселнически общности от България и балканските страни, общественици, кметове, активисти, гости.

В словото си министър Сойлу акцентира на връзката, която Турция поддържа много активно с Балканите, включително България, с изселниците и с техните потомци.

“Тази връзка има дълбоки исторически корени, а в наше време се проявява в различни посоки и измерения, благодарение на сътрудничеството между нашите страни”, посочи турският министър. “Аз самият съм израснал в район с много изселници и се гордея с културното многообразие, което носят те. Анадолът винаги е отварял врати за изселниците, когато те са имали нужда от помощ. Така е било в различни периоди на историята, така ще бъде и в бъдеще”, заяви още той.

https://www.24chasa.bg/mezhdunarodni/article/14270170

Reklamlar