Български

Прогноза: Кабинетът ще е двоен формат

коалиции

Преговорите за сформиране на кабинет след предсрочните парламентарни избори започват в петък – 31 март, когато лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се връща от Малта.

По последна информация на bTV форматът ще е само двоен – ГЕРБ и Обединените патриоти, а премиерът еднозначно ще е Борисов.

По неофициална информация в петък се събира Изпълнителната комисия на ГЕРБ заедно с екипа, писал програмата.

Патриотите са поискали немалко министерства – отбраната, икономиката, енергетиката, туризма, екология, култура и земеделие.

патриотите искат министерства

ГЕРБ обаче не са склонни да отстъпят от някои от ресорите. Твърдо ще запазят спорните към момента енергетика и екология, няма да дадат и образованието, и здравеопазването. Имена още не са обсъждани.

Отрича се опцията широка коалиция между двете първи партии на вота ГЕРБ и БСП.

коалиции

Заедно ГЕРБ и патриотите имат 122 депутати. Затова патриотите вече се виждат в ролята на балансьор и основен фактор.

Към момента опозицията в 44-тия парламент със сигурност включва БСП и ДПС. Само за партия „Воля” мненията в ГЕРБ са противоречиви.

коалиции

От БСП днес отказаха коментар с мотива, че позицията им с нищо не се е променила и коалиция с ГЕРБ за тях е невъзможна.

Междувременно Реформаторският блок поиска разговора за обединението в дясното политическо пространство да започне веднага.

Все още няма яснота за датата на свикване на новия парламент, най-вероятно ще се случи до две седмици. Срокът по конституция е едномесечен. За председател на Народното събрание се спряга името на Димитър Главчев от ГЕРБ.

 

Share

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

nine + twenty =