Ново министерство за Северозапада искат от РБ

Коалиция от партии Реформаторски блок – Глас народен настоява за спешна среща с премиера Бойко Борисов с цел обсъждане на мерки за Северозападна България.

В отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов под надслов “Да спасим Северозапада” от коалицията посочват, че продължава икономическото изоставане на Северозападния регион и тази тенденция скоро ще бъде необратима. Ако се бавим, след 10 години ще има инфраструктура, но няма да има хора в региона, каза Найден Зеленогорски от РБ.

Тези територии, за които нашите предци са дали живота си, сега се обезлюдяват без война, поради лоша регионална политика, допълни той. Бием камбаната, за да може правителството да се замисли за целенасочена инвестиционна програма за Северозапада, каза Борислав Великов от РБ.

Да се създаде ново министерство за Северозапада и слабо развитите региони в страната, искат от коалицията. Те предлагат и създаване на закон за инфраструктурните облигации; откриване на държавен професионален колеж в Монтана, който да подготвя квалифицирани кадри за бизнеса; държавно гарантиран нисколихвен облигационен заем за инфраструктурни проекти в региона; ускорено изграждане на четирилентов път Видин – София, както и тунел под Петрохан.

Други полезни мерки могат да са допълнително държавно финансиране за безплатно ограмотяване на неграмотни и за профилактични медицински прегледи в Монтана, Враца и Видин, както и фонд за финансово подпомагане на стартиращи предприятия в трите области, отбеляза Филип Кирев от РБ.

Държавата трябва да е като истинска майка за Северозапада, призова Иван Тодоров от РБ. ГЕРБ имат изключителен дълг към Северозапада, заяви Зеленогорски и допълни, че през последните 9 години пропастта между Севера и Юга се задълбочава, вместо да се намалява. Според Зеленогорски мерките за Северозападна България ще са от полза и за големите градове като София и Пловдив.

Share

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir