Така ще има непрекъсваем контрол над кабинета (на президента). Министри и депутати вече може да са с двойно гражданство

Парламентът вече няма да прекъсва своята работа при насрочване на избори за следващ, а чак след като те бъдат проведени. Така няма да има паузи от по 2 месеца без законодателен орган, който да контролира правителството – редовно или служебно.

За да се осигури непрекъсваемост на работата на Народното събрание, срокът за провеждането на избори става не по-рано от 2 месеца и не по-късно от 1 месец преди изтичането на правомощията на действащото.

Това приеха депутатите при второто четене на промените в конституцията. Стана само с гласовете на вносителите от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС.Правосъдният министър Атанас Славов

Според сегашния текст избори за Народно събрание се провеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното. И назначен от президента служебен кабинет не подлежи на контрол.

Ударно, за близо 6 часа в един ден, промените бяха гласувани на второ четене в пленарната зала и на трето в ресорната комисия. На нея ѝ отне 10-ина минути, за да ги одобри в окончателния им вариант. Така

още днес конституцията ще мине и на трето четене,

при което гласуването е в цялост (а не текст по текст). Нужни са минимум 160 гласа."Възраждане" и ИТН напуснаха пленарната зала по време на второто четене на промените в конституцията.

 

Без изненади мина второто обсъждане в залата, но в отсъствието на “Възраждане” и ИТН, които напуснаха още в началото. В декларация Тошко Йорданов определи депутатите като “сборище от морално деградирали нещастници”. Лидерът на “Възраждане” добави

“башибозук” “фашисти” и “ибрикчии”

Социалистите останаха, за да опонират. Но единствената редакция, направена при второто гласуване, беше

изваждането на шефа на ВКС от списъка

с тези, измежду които президентът може да избира служебен премиер. Общото събрание на съда изпрати писмо до парламента, че иначе ще е намеса на съдебната власт в изпълнителната.

Reklamlar