Български

Надежда Нейнски: В извънредни ситуации посланиците трябва да дават информация на хората

Външно министерство няма как да бъде онлайн, а всъщност хората чакат онлайн информация

За първи път след забраната да говори във връзка със събитията в Турция българският посланик там Надежда Нейнски изказа мнението си в предаването „120 минути”.

Има такова административно решение, с което се съобразих, защото аз съм лоялен и екипен играч. Така посланикът коментира забраната да говори по време на неуспешния опит за преврат.

„Изказах моите съображения, най-вече изхождайки от това, че като бивш външен министър съм била в много екстремални ситуации, много кризи, дори да вземем само кризата в Косово, и знам колко е опасно това да не бъде предоставена информация.

Тя подчерта, че в случая не става въпрос за политически оценки на събитията, които станаха в Турция.


„Тук говоря по отношение на това да бъдат успокоени и информирани българските граждани, защото това, което хората очакват в такива случаи, е държавата да ги информира и то да ги информира съобразно новите възможности на социалните мрежи, на комуникациите.

Тази нарушена комуникация между хората и държавата често пъти ражда слухове и спекулации, които на мен ми се искаше да бъдат избегнати.

Не става дума за обида, става дума за административно решение, което аз съм готова, ако ми бъде потърсено мнението, да го дебатирам. Защото от кризата в Косово до днес са минали 15 или 20 години и светът се е променил и Външно министерство няма как да бъде онлайн, а всъщност хората чакат онлайн информация”.

Подаването на информация е нещо, което ние правим и което всяко посолство прави до външно министерство и тя става публична през определени периоди от време, поясни посланикът.

В извънредни ситуации посланиците и дипломатите трябва да дават информация на хората и да ги успокояват за случващото се, каза Нейнски.


В Турция има много български изселници и хора с български произход, които в такава ситуация са изключителна грижа на държавата и контактът с тези хора може да бъде или посредством социалните мрежи или посредством медиите, допълни посланикът.

Нейнски каза, че много хора са й изпратили писма, някои от тях с критики, други с благодарности, че им е оказано съдействие. В посолството обаче има само една или две телефонни линии, тя се е опитала да направи каквото може и цяла нощ е отговаряла на обажданията.

Това не е сериозно – 15 човека в едно консулство да се справят с такава задача, коментира Надежда Нейнски и предложи всяко посолство да има отделна интернет страница, което ще направи комуникацията с хората много по-добра.

Хората не можаха да го разберат мълчанието и с право упрекнаха институциите, мен и хората, които спазихме правилата на Външно министерство. Въпросът е обаче да си взимаме съответните изводи, коментира още Нейнски.

В коментар на слуховете, че е била на море по време на опита за преврат, посланикът отговори, че по това време е била в Анталия, където е трябвало да се срещне с кмета, за да съдейства на български изселници, чиято компания е един от спонсорите на голямо благотворително събитие. Трябвало е да се види с градоначалника на вечеря, на която е щял да присъства и Ердоган, но заради извънредните събития, Ердоган не е кацнал въобще в Анталия.


Надежда Неийнски

Голяма част от проблемите в България идват от лоша комуникация, категорична е Надежда Нейнски:

„България, която дълги години беше едно затворено общество, продължава да страда от проблемите на затвореното общество, на нарушената комуникация, на нежеланието да се кажат дори и кривиците”.

Най-голямата опасност за Турция и за България е рискът от влизане в спирала на нестабилност и това беше причината, поради която всички политически партии в Турция застанаха зад правителството и зад Ердоган, поясни посланикът и допълни, че много от тях не споделят политиката на Турция, но за тях да се даде ясен сигнал, че смени на властта трябва да стават единствено по демократичен път е изключително важно.

“Военните преврати не са донесли нищо хубаво никъде. Турция с военна диктатура щеше да бъде много по-опасен и непредсказуем партньор. Големият въпрос, който в момента стои, е как ще се развие Турция след опита за преврат”.

Турция в момента трябва да даде доказателства за това, че е наистина предсказуем партньор, виновните за преврата за бъдат изправени през демократичен съд, всеки има право на справедлив процес, сигналите след преврата ще бъдат много ключови за това как ще се развива регионът и двустранните ни отношения, каза Нейнски.


Тя допълни, че има тревога сред европейските посланици:

„Все още за нас, наблюдателите, процесите са противоречиви. За България много важна е темата с бежанците”.

Турските власти няма да се противопоставят на провеждането на изборите за български президент в страната. Това каза посланикът, позовавайки се на сигнали, които има.

По отношение на това дали е гарантирана сигурността на българските граждани в Турция, Надежда Нейнски каза, че гаранции не могат да бъдат дадени, тероризмът е нещо, което човек не знае как и къде може да го застигне.

“Извънредното положение създава свръхконтрол, предполагам че границите в момента се пазят още по-сериозно дори във връзка с метежници, които се опитват да се измъкнат от Турция. Бъдете внимателни, за съжаление светът стана несигурно място”, съветва посланикът.


Share

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

six + fourteen =