България участва във Великото Събрание на Тюркските Народи – Тюрк Курултай. Тазгодишното поредно Велико Събрание на Тюркските Народи се Проведе в Унгария. България също беше представена на Великото Събрание на 27-те тюркски племена/пра-родове/ в гр.Бугач, Унгария.

Събитието с тридневна програма започна на 11 Август /петък/ надвечер, като гостите от Средна Азия, Турция и Балканите бяха посрещнати от председателя на Унгарската фондация „ТУРАН”   Андреаш Биро и общинския кмет на Бугач  Сабо Ласло. Сред специално избрана красива местност домакините приветстваха представителите на Тюркските народи, след което вечерта продължи с изпълнения на автентични унгарски/хунско-тюркски/ песни. Гостите от Средна Азия пригласяха от масите със свои народни тюрски песни.

След това всички участници се придвижиха към мястото на провеждане на събитието със стотици факли в ръцете си, в съпровод на тюркски военен марш изпълняван на живо с класически старинни тюркски инструменти. Домакините бяха организирали и традиционна тюркска конница, което силно трогна всички участници. Галопиращи „тюрски войни” развяха знамената на страните, които участват. Три огромни огньове като символ на тюркския прогрес бяха запалени в центъра на събранието.

На Снимката: На Тюрк Курултай, България беше представена от една група, която е от Стара Загора.

rodopite.net

Reklamlar