Merkezi Avrupa Üniversite Öğrenci Değişim Programı kapsamında Bulgaristan’da üniversitelere kabul edilen yabancı uyruklu öğrencilere verilen burs miktarının 135 levadan 250 levaya yükselmesi öngörülüyor. Bu değişiklik, üniversite eğitimi ve yükseköğrenim burslarının finansmanı ile ilgili normatif düzenlemeleri tadil eden bir kararname taslağında öngörülüyor.

Yükseköğrenim bursuna yapılan 115 levalık zammın amacı, ülkemizde kaldıkları süre boyunca bu öğrencilerin masraflarını karşılamak için daha adil tazminat alabilmelerini sağlamaktır.

Bu değişim programı kapsamında yabancı yükseköğretim kurumlarında eğitim gören Bulgaristanlı öğrenciler yaklaşık 200 avro tutarında burs almaktadır. Yurt dışında ikamet eden Bulgarlara yönelik Bulgaristan’da üniversitelerde veya bilimsel kuruluşlarda öğrenci kontenjan sayısı ise 1000’den 2000’e artırılıyor.

Lisans ve yüksek lisans eğitim programları söz konusudur. Ulusal Bulgar Dili ve Edebiyatı Olimpiyatları’nda birincilik elde eden ve Ukrayna, Moldova, Sırbistan, Romanya ve Kazakistan’da Bulgarların yoğun olarak yaşadığı bölgelerdeki lise ve üniversite mezunlarına yönelik kontenjan ise 15’den 30’a çıkıyor. Doktora eğitim programlarına öğrenci alımı kontenjanı 20’den 40’a yükselecek.

Yurtdışında giderek daha fazla okulda Bulgar Dili ve Edebiyatı, Bulgaristan tarihi ve coğrafyası okutuluyor. Bu nedenle belge, Eğitim Bakanlığı tarafından söz konusu okullara gönderilen öğretmen sayısının 30’dan 50’ye artırılmasını öngörüyor.

Önerilen değişikliklerin temel nedenleri arasında Ukrayna, Moldova, Sırbistan, Makedonya ve Arnavutluk gibi ülkelerde üniversite, doktora ve uzmanlık eğitimi programlarına katılan aday sayısını artırmaya yönelik istikrarlı bir eğilim ve Bulgaristan’daki yüksek okullar ile bilimsel kuruluşlardaki eğitime gösterilen ilginin artması eğilimi olduğu belirtiliyor.

Değişiklikler, Ekonomi, İdare Yönetimi ve Hukuk eğitimi programlarına aday sayısının azaltılmasını öngörüyor.

Aynı zamanda uzman sıkıntısı yaşanan matematik, fiziksel ve kimyasal bilimler, farklı branşlarda öğretmenlik ve başka öncelikli mesleki alanlara yönelik üniversiteler tarafından önerilen öğrenci kontenjan sayısı devlet tarafından azaltılmayacak.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar