Türk Dili Konuşan Ülkeler ve Topluluklar Medya Platformu Koordinasyon Kurulu Toplantısı, İstanbul’da yapıldı.  
Kalyon Otel’de yapılan toplantıya, Türkiye’nin yanı sıra Azerbaycan, Kırgızistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Bulgaristan, Yunanistan, Ukrayna, Moldova, Rusya, Başkurdistan, Makedonya, Irak ve Kosova’dan temsilciler katıldı.  
kamera-medyaPlatform Başkanı Eflatun Amaşov, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, bugüne kadar önemli çalışmalar yaptıklarını ancak gelinen noktayı yeterli bulmadıklarını söyledi. Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te kasımda düzenlenecek “3. Türk Dili Konuşan Ülkeler ve Topluluklar Medya Forumu”na büyük önem verdiklerini aktaran Amaşov, bu forumun ardından ciddi adımlar atmayı hedeflediklerini bildirdi.

Platform Genel Sekreteri ve Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürü Murat Karakaya da 2 yıl önce kurulan platformun önemli bir aşama kaydettiğini ifade ederek, şunları söyledi 

“Başladığmız noktaya göre iyi durumdayız. Ancak ülkem adına, umduğumuz noktanın gerisinde olduğunu düşünüyorum. Ülkelerimizin kapasitelerine bakıyorum, 20 yıl önceye göre çok mesafe katettiğimizi düşünüyorum. Almış olduğumuz mesafeyi, medya alanına da yansıtmamız gerekiyor. Yapmamız gereken çok iş olduğunu düşünüyorum. Ümit ediyorum ki toplantı buna vesile olacaktır .”

Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkan Yardımcısı Mesut Özcan, girişimi önemli bulduklarını ve uzun vadede hedeflere ulaşacaklarına inandığını ifade etti.

Türkçe konuşan pek çok ülkeyle Türkiye’nin üst düzey siyasi ilişkilerinin bulunduğunu aktaran Özcan, “Türkiye son dönemde medya alanında çeşitli yenilikler gerçekleştirdi. TRT’nin farklı dillerde yayınları söz konusu. Aynı zamanda Anadolu Ajansı farklı dillerde yayınlar yapmaya çalışıyor. Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğünün çabaları söz konusu” ifadelerini kullandı.

Özcan,  Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi’nin de Türk dili konuşan ülkelerle çeşitli işbirliklerini geliştirmeye çabaladığını aktardı.

Toplantıda,  “platformun çalışma takvimi”, “3. Türk Dili Konuşan Ülkeler ve Topluluklar Medya Forumu’nun hazırlık çalışmaları”, “Türk Dili Konuşan Ülke ve Topluluklar Medya Platformu internet sitesi çalışmaları” konuları ele alındı.

-“El-Cezire gibi bir televizyona ihtiyaç var” 

Toplantının ardından AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Eflatun Amaşov, Türkçe konuşulan ülkelerle ilgili objektif ve doğru haber verebilecek nitelikte bir yayın organına ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Amaşov, platformun hedeflerinden birisinin de bu olduğunu kaydederek, “CNN İnt, BBC gibi kanallar dünya siyasetinde etkin durumda. El-Cezire de bu kanallardan birisi. Türk dünyası için de El-Cezire gibi bir televizyon kanalına ihtiyaç var” dedi.

Amaşov, Anadolu Ajansı’nın farklı dillere yönelik çalışmalarını da yakından izlediklerini belirterek, AA’nın Türkçe konuşulan ülkelere yönelik etkinliğini artırmasını beklediklerini ifade etti

AA

Reklamlar