14 Nisan’da Paris’in Louvre Müzesi’nde ‘Trak Çarlarının Destanı- Bulgaristan ‘ın Arkeolojik Bulguları’ konulu sergi açıldı.Açılış töreninde Bulgaristan ve Fransa hükümet yetkilileri katılıyor. Törene ayrıca UNESCO Genel Müdürü İrina Bokova, AB Komisyonu Başkan yardımcısı Kristalina Georgieva ve Bulgar kökeni olan ünlü Fransız ses sanatçısı Sylvie Vartan da davet edildi.

Sergi eksponelerinin seçimi üç Fransız ve iki Bulgar bilim adamı tarafından gerçekleştirilmiştir. 17 Bulgar müzesinden 1629, Louvre, British Museum ve Prado Müzesi de dahil, diğer 11 kültür kuruluşundan da 20 ekspone seçilmiştir. Sergi ekspozisyonunun temel ağırlığı, Antik sanatın biricik şaheseri, Bulgaristan Bilimler Akademisi’ne bağlı Ulusal Arkeoloji Enstitüsü müzesinden alınmış olan Trak çarı III. Sevt’in bronz kafasına verilmiştir. Louvre’nin ‘Richelieu’ kanadının dört salonunda yer alan ekspozisyon, dünya müzeseverleri tarafından 16 Nisan-20 Temmuz 20015 döneminde ziyaret edilebilecek.

Serginin Fransız küratörlerinden Alexandre Baralis bu olayın önemini Bulgaristan Radyosu önünde değerelendirirken şöyle dedi:

„Bu, büyük ilgi uyandıran ve Bulgaristan için eşi görülmedik bir olaydır. Bulgaristan ile ortak çalışmalar yürüttüğümüz 14 yıllık dönemin başında dostlarım ülkeniz hakkında hemen hemen hiçbir şey bilmiyorlardı. Şimdi ise dağlarınızı, Karadeniz kıyısını, ülkenizin güzellikleri ve kültürü hakkında bilgi sahibiler. Bana inanın: çok büyük bir adım atıldı! Louvre’nin kapılarını açan müdürü Jean Luc Martinez kültür zenginliklerini tanıtarak, tarihine günümüz açısından değerlendirme yapması için Bulgaristan’a inanılmayacak kadar büyük bir fırsat sağlıyor. Bu serginin çok yararlı bir işbirliğinin sadece başlangıcı olduğuna inanıyorum, çünkü Bulgaristan’ın dünyaya daha sergileyecekleri, gösterecekleri var.“

Çeviri: N. Dimitrova

Reklamlar