Paralel Yapı üyeleri teknik takibe karşı, telefon ve SIM kartlarını Bulgaristan gibi ülkelerden getiriyor, Kuzey Kore’de geliştirilen ‘Wickr Me’ mesaj programını kullanıyor.

telefon-dinleme

FETÖ mensuplarının haberleşme için Türkiye’de IMEI kaydı olmayan ve genellikle Bulgaristan’dan getirilen telefonları ve SIM kartları tercih ettiği ortaya çıktı. Örgüt üyelerinin bir diğer iletişim kanalı ise Kuzey Kore’de geliştirilen “Wickr Me” adlı mesajlaşma programı… 17/25 Aralık darbe girişiminden sonra, Paralel Yapı mensuplarının kritik dönemlerde nasıl haberleştikleri, takibe takılmadan istihbarat paylaşımı yaptıkları gibi bir çok konu kapsamlı şekilde araştırılıyordu.

Takibi neredeyse imkansız

Örgüt elemanlarının cep telefonlarından haberleşirken daha çok “Wickr Me” adlı mesajlaşmaprogramını kullandıkları belirlendi. Cep telefonlarına rahatlıkla indirilebilen bu sistem, mesajlaşmaları kriptolu hale getiriyor. Uçtan uca şifrelenen ve kendisini yok eden mesajların dışarıdan takip edilmesi zor.

Programın Kuzey Kore’de geliştirilmiş olması, mesajlaşma sisteminin istihbarat birimleri tarafından kırılmasını da zorlaştırıyor. Çünkü Kuzey Kore’de istihbarat birimiyle işbirliği yapılamadığı için bir çok ülke bu program üzerinden yapılan mesajlaşmalara ulaşamıyor.
Paralel Yapı’nın operasyonel elemanlarının Türkiye içinde yaptıkları konuşmalarda da daha çok yurt dışından getirilmiş telefonları kullandıkları belirlendi.

Bunun nedeninin de yurt dışından getirilen telefonların IMEI kayıtlarının Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nda (BTK) olmaması. Yurt dışından alınmış bir telefon 4 ay boyunca Türkiye’de BTK’ya kaydı yapılmadan kullanılabiliyor. Paralel Yapı elemanları da, IMEI numarası üzerinden yapılabilecek telefon dinlemelerine yakalanmamak için, kaydı olmayan telefonları kullanıyor. Telefonların da daha çok Bulgaristan’dan alınarak Türkiye’ye getirildiği belirlendi.

SIM kartlar da yurt dışından

Mesajlaşma programı olarak Wickr Me’yi kullanan, telefonu da Bulgaristan’dan alan örgüt elemanları, telefonun içine taktıkları SIM kartı da yine yurt dışından getirtiyor. Türkiye’de hizmet veren GSM operatörleri yerine Bulgaristan başta olmak üzere komşu ülkelerden alınmış telefon hatları kullanılıyor. Böylelikle Paralel Yapı mensuplarının telefonlarının IMEI numarası üzerinden ve kullandıkları SIM kart üzerinden teknik takibe alınması zorlaşıyor.

Reklamlar