Doğu Rodoplar’dan çiftlik sahipleri, sütün düşük fiyata alındığı ve destek ödemeleri yapılmadığı için Cebel (Şeyhcuma) Durağı yanında protesto eylemi yaptılar. Protestocular, Tarım, Gıda ve Orman Bakanı Rumen Porojanov’un görevinden istifa etmesini istedi. Hayvan üreticileri, 29 Ocak 2018 tarihine kadar talepleri yerine getirilmediği halde Sofya’da protesto eylemleri yapmakla tehdit ettiler.

Tarım Bakanı’nın istifası ve 3 sayılı yönetmeliğin iptal edilmesinden başka çiftlik sahipleri, destek ödemelerinin diğer Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerde hayvan üreticilerine yapılan destek miktarına eşitlenmesini istediler. Komşu Romanya’da bir hayvan için verilen sübvansiyonun 460 avro, Bulgaristan’da ise 250 leva olmasını örnek gösterdiler. Çiftçilerin ifadelerine göre, Rodop Dağları’ndaki hayvancılık tam olarak sübvansiyon verilmemesi nedeniyle ölüyor.

Çiftçiler, sübvansiyon alamıyorlar, çünkü yönetmelik uyarınca sattıkları sütü kanıtlayamıyorlar. Hayvan üreticileri, bu yönetmeliğe göre sübvansiyon ödenmesi için dağda yetiştirilen bir ineğin yılda bir buçuk ton süt vermesi gerektiğini, ancak bunun mümkün olmadığını anlattılar.

Çiftçiler, süt satışı ile ilgili de problem yaşıyorlar, çünkü mandıralar, depolarının peynir ve kaşar peyniriyle dolu olduğu gerekçesiyle ürettikleri sütü almak istemiyorlarmış.

Çiftlik sahipleri, talepleri yerine getirilinceye kadar her gün protesto eylemi yapacaklarını açıkladılar. Taleplerinin yerine getirilmesi için iktidardakilere 29 Ocak’a kadar süre verdiler, o tarihten sonra Sofya’da protesto başlatacaklarını belirttiler. Daha sonra protestocular, Yunanistan’a uzanan uluslar arası karayolunu kapatmaya yollandılar, ancak polis onları durdurdu. Protestocular ve polisler arasında müzakere başladı.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar