Kutsamak, fıkra, sihirli masal veya “bugarştitsa” nedir…Ve ejderha,  kurt adam, karakoncul ne demektir… Sözlü Bulgar foklorunda yer alan bilgi ve isimler hakkında bilgi edinmek isterseniz, kesinlikle “Sözlü Bulgar foklorun ansiklopedik sözlüğü” dikkatinizi çekecektir, ki bu da Bulgar foklorun  ilk ansikolpedik sözlüğü sayılır. Sözlük, Bulgarca ve Çekçe olmak üzere, iki dilde çıkıyor.

Sözlüğü hazırlayanlar ve editörleri D-r Yaroslav Otçenaşek ve Doçent Doktor Vihra Bayevadır, ki kendisinden ayrıntıları alıyoruz: “Çekya Bilimler Akademisi Etnoloji Enstitüsünden meslekdaşımız Doktor Otçenaşek’in kapsamlı bir çalışmasıdır. Bizler de onun fikrini büyük bir memnuniyetle karşıladık ve kabul ettik: Bilimimizin neredeyse 150 yıllık tarihinde elde ettiği başarılarını ve araştırmalarını bir araya toplamak ve uygun bir şekilde sunmaktır. İlk düşüncelerimize göre, Slav ülkelerinin foklorunu ve foklor zenginliğini tanıtan bir dizi olacaktır. İşte bundan dolayı da, bu sözlük, daha geniş Avrupa ve Slav ilişkiler çemberine giriyor.

Bulgar Bilimler Aklademisi (BAN) Etnografya Müzesi nezninde Etnoloji ve Foklor Enstitüsünden Doçent Doktor Vihra Bayeva farklı metinlere imza atmış bulunuyor.

Çeviri: Şevkiye Çakır

Reklamlar