Batı ile Rusya arasındaki yaptırım ve karşı yaptırım dizisi devam ediyor. AB’nin isteği üzerine Moskova bu günlerde birçok Avrupa büyükelçiliğine 17 devletten 89 kişinin adlarını içeren bir liste gönderdi. Rus politikasını eleştirdikleri için onların Rusya’ya erişimi kısıtlanıyor. Listenin gizli olduğu ve yalnız Rusya’nın Ukrayna ile ilgili politikasını eleştirenlerin adlarını içine almadığı gerçeği, ilk önceleri bunun Avrupa’nın , Ukrayna kriziyle bağlantısı olan Rus siyasileri ve işadamlarına yönelik yaptırımlarına cevaben bir tepkinin söz konusu olduğu kuşkularını uyandırdı.

Ancak Rusya Dışişleri Bakanlığının üst düzey bir yetkilisi bunları hemen dağıtarak, AB ülkelerinde ‘kara liste’ diye adlandırılan listenin sadece Avrupa’nın Rusya’ya karşı yaptırımlarının bir cevabı olduğunu belirtti. Beklenildiği üzere bu listede ne kadar mütevazı olursa olsun Bulgaristan’ın da belirli yeri var. Bulgaristan’ın 2000-2006 döneminde Moskova eski büyükelçisi olan İlian Vasilev listede bir danışmanlık şirketi şefi olarak yer alıyor. Vasilev’e göre listede bulunması, gaz tedariki ve nükleer enerji alanında Moskova ile konumlarının farklı olmasına bağlıdır.

Aslında İlian Vasilev’in listeye dahil edilmesi Bulgaristan’a karşı yönelk bir yaptırım olarak zor algılanabilir. Avrupa’nın Rusya’ya yönelik yaptırımlarından dolayı geçen yıl Bulgaristan, resmi bir ziyaret söz konusu olmasına rağmen, Rus Duması Başkanı Sergey Narişkin’nin ziyaretini iptal etti. Bulgaristan Meclis’inin o zamanki başkanı Mihail Mikov buna karşı çıksa da Dışişleri Bakanlığı bu kararını AB’nin kısıtlayıcı yaptırımları ile haklı çıkardı. Bakanlık şimdi diğer AB ortakları ile beraber İlian Vasilev olayı da dahil, her kişi için aydınlatıcı bilgi isteyeceğini beyan etti. Bilindiği gibi, kısıtlayıcı listeler nihai değil. Örneğin Avrupa’nın listesi Şubat’ta genişletilmişti. Buna bağlı olarak, Moskova’nın Rusya ziyaretlerine kısıtlamalar uygulayacağı kişiler daha fazla olabilir. Bu bağlamda Rus tarafı, Rusya’ya benzer yaptırımlar uygulayan ülkelerden yurttaşların yolculuğa çıkmadan önce Konsolosluk Temsilciliklerine başvurarak, yasak uygulananlar listesinde yer alıp almadıklarını anlamalarını tavsiye ediyor.Rusya’yı eleştirmiş veya eleştirmekte olan Bulgarlar ise birden daha fazladır ve bazıları İlian Vasilev’ten daha yüksek mertebelerde bulunuyor.

Reklamlar