Son zamanlarda, göç çağdaş sanatlarda yer alan ana temalar arasında. Sayısız kavram, tanım ve istatistik, göçü “hayatta kalmak adına doğulan yeri terk etmek” olarak tanımlıyor.Uzak Doğu’dan Toros Dağları’na … İnsanları uzak topraklara sürükleyen yoksulluk mudur?

Şifa Girinci, daha büyük projesi olan “Streptopelia decaocto” başlıklı sergisinin ilk ayağı olan, Sofya’daki “Tırseneto na plodoroden ray” (Bereketli cennet arayışı) sergisi çerçevesinde göçe, kitleleri çeken ve iten dinamikleri bir kenara bırakarak verimli bir cennet için dürtüsel bir arayış olarak yaklaşıyor.

Foto:liap.euBereketli bir cennet arayışı, sanatçının ana projesi ve araştırmasının devamı niteliğindedir. Bu araştırma, insanın istilacı ve göçmen doğasıyla bilinen bir tür olan kumru popülasyonunun biyolojisi ve dinamiğine odaklanmaktadır. Sofya’daki “Bereketli cennet arayışı” sergisi, sanatçının ana projesi ve araştırmasının devamı niteliğindedir. Bu araştırma, insanın istilacı ve göçmen doğasıyla bilinen bir tür olan kumru popülasyonunun biyolojisi ve dinamiğine odaklanmaktadır. 1960’ların göç yolunun ardından, Sofya’daki “Vodna Kula” (Su Kulesi) mekanı fiziksel olarak yeniden organize edildi ve sergiyi ağırlayabilecek hale getirildi. Rotaya müteakip göç yollarının haritalanması, eliptik formdaki su kulesi mimarisiyle uyum halinde. Sonuç, portreleri, arşiv çalışmaları, bilimsel makaleleri ve ses enstalasyonları olan bir ornitoloji salonundan oluşan, çok disiplinli bir sergi.

Eserlerini 30 Eylül 2018’ye görebileceğiniz sanatçıyla yaptığımız söyleşiye, üstteki linkten ulaşabilirsiniz.

Reklamlar