Millet Meclis Başkanı Tsveta Karayançeva’nın katılımıyla gerçekleştirilen törenle ülkemizde 11. kez düzenlenen Rahim Kanseri Önleme Avrupa Haftasının resmi açılışı yapıldı. Girişim, 44. Millet Meclisi Sağlık Komisyonunun himayesinde “, 44. Ulusal Meclis’te,” Rahim Kanserine Karşı Birlikte Yaşamı Seç” başlığı altında gerçekleştiriliyor.

Eski Sağlık Bakanı Dr. Stefan Konstantinov,”Her gün ülkemizde rahim kanseri tanısı olan bir kadın ölüyor. Rahim kanseri dünya çapında 44 yaşın altındaki kadınlar arasında ikinci sırada görülen hastalıktır” diye anımsattı. Dr. Konstantinov, hastalığın sadece aktif yaşta olan kadınları değil, aynı zamanda yaşlı kadınları da etkilediğine dikkat çekti. Bu nedenle, 2014 Ulusal Kanser Kayıt Defteri’nde 70 yaşın üzerindeki rahim hastası kadınlar 150, 2015’te ise 158’dir.

Dr. Konstantinov, “Bu rakamlar on yıl önce kanser profilaksisi ve erken tanısı olmadığını gösteriyor. Günümüzde bu tümör kaynaklı virüslerin enfekte olmasını önleyen bir aşı profilaksisine sahip olduğumuzu biliyoruz. Rakamlar yapılması gereken çok şey olduğunu ve işlerin bu yönde devam etmesi gerektiğini gösteriyor” dedi.

Bulgaristan Yenilikçi Tıp Derneği Başkanı Dr. Valeri Tsekov, “Rahim Kanseri Önleme Ulusal Programı’nın kapsamı yeterli değildir. Bulgaristan, benzer bir programa sahip olan dünyanın 87 ülkesinden biridir” dedi.

Programın amacı, kadınlara düzenli jinekolojik muayene ve düzenli sitoplazma testi yaptırmalarına ihtiyaç duyduklarını hatırlatmaktır.

Dr. Valeri Tsekov,” Eğer 11-18 yaşları arasındaki kızlar insan papilloma virüsüne karşı aşılanmış olsaydı, tüm bu çabalar rahim kanseri önlemede neredeyse yüzde 95 başarı sağlayabilir” diye belirtti. Doktorun sözlerine göre, Rahim Kanseri Önleme Avrupa Haftasının en önemli mesajı – insanlara, rahim kanserle mücadelede önlemeden daha iyi bir yolun olmadığını hatırlatmak.

Dr. Tsekov,” Bu programla, bu tedbirlerle kadınlar kendilerini hastalıktan korunabilirler ve bu da daha önce meydana gelen hastalığı tedavi etmekten çok daha iyidir. Maalesef, programın kapsamı ilk beş yıldaki boyutta değildir. O zaman aşı oranı yüzde 25’e ulaştı” diye ifade etti.

Onun ifadelerine göre, programın hedef kitlesi 60 bin kız olmasına rağmen muhtemelen 2017 yılında rahim kanseri aşısı yapılan kızların sayısı 5-6 bini aşmayacak. Dr. Tsekov, “Böylece program hala belirlenen hedefleri karşılayamıyor ve rahim kanseri ile hala çok sık karşılaşacağız. Toplumun daha büyük anlayış göstermesi için daha fazla çaba göstermeliyiz. Koruma sağlamak için aşı kapsamı önemli ölçüde arttırılmalıdır” dedi.

Doktor, genç kızlara aşı yerleştirmesine izin vermelerine bağlı olan ebeveynlerin hala yan etkilerden korktuklarını söyledi. Dr. Tsekov, “Dünyada bu kadar muazzam miktarlarda kullanılan bu aşının Bulgaristan’da farklı etki göstermesinin mümkün olmadığını anlamamız gerekiyor. Bu aşının dünyada herhangi bir yerde ciddi bir yan etkisi yoktur. Neyse ki, Bulgaristan’da da benzer etkilere rastlanmamıştır. İnsan papilloma virüslerine karşı aşı yapılalı beri artık yedi yıl ciddi bir yan etki göstermedi. Bence bunlar insanlar için en büyük endişedirler. Bu aşının asılsız olduğu bir veya daha fazla hastalığa sebep olduğu söylentilerini bir kenara bırakıyorum” diye sözlerine ekledi.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar