Paris’te “Bulgaristan – kültür ve gelenekler” adı altında başlayan turizm fuarı, ülkemizin sadece turistik yerlerinin değil, ülkemize özgü yiyeceklerin, geleneklerin ve kültür mirasının tanıtılması amacı ile düzenleniyor. Fuar, Fransa başkentinin göbeğinde “Palais Royal” meydanında 3 ila 5 Temmuz arasında geçecek. Ancak Bulgaristan, Paris’e konuk olmadan biraz önce Paris, başkent belediyesine eski şehir ruhunu canlandırmak konusunda yardım etmek üzere Sofya’ya konuk oldu.

Üç gün süresince Paris sakinleri ve konukları, Bulgar şaraplarını ve geleneksel yemeklerimizi tadabilecekler. “Palais Royal” meydanında Bulgar halk müziği dinletilecek, halaylar çekilecek, eski zanaatların gösterildiği atolyeler olacak, kitap tanıtımları yapılacaktır. Meydanın ortasına kurulacak 2 metrelik bir bakır kazanın da büyük ilgi çekmesi bekleniyor. Kapağı özel vinçle açılan ve 1 ton alan kazanın içinde ise ülke özgü cacık olacak. Atraksyon etrafında dolaşacak olan ünlü showmen ve yemek ustası Uti Bıçvarov ise oradan geçenleri cacığımızı tatmaya davet edecek. Dikkate değer bir ayrıntı daha – fuarda Bulgaristan Radyosu tarafından yayınlanan ZOOM Bulgariadergisinin Fransız dilinde çıkan özel sayısı dağıtılacak.

Paris’te renkli Bulgar festivali start almadan sayılı günler önce Paris, Sofya’ya konuk oldu. Buna münasebet yine kültür ve daha doğrusu mimari oldu. Başkent Belediyesine eski Sofya ruhunu canlandırmak konusunda yardımcı olmak üzere başkenet Fransız uzmanlardan oluşan bir ekip geldi. Paris’in 3. İlçesi olan Le Marais kaymakamı Pierre Aidenbaum, radyomuza şunları açıkladı:

Sofya’nın Kadın pazarını gezdim, sokaklarda oyalandık, her çeşit yerlere uğradık. Bu yerler bana bundan 50-60 yıl öncesindeki semtlerimizi andırıyor. Sanırım bu mekanlarda çok şey yapılabilir ama yenilenme konusunda da dikkatli olmak gerekir. Bina sahiplerinin genel mimari planına uymaları gerekiyor. Bence semtin modernleşmesi ve insanlara rahatlık sağlayan bir ortam haline gelmesi ne kadar önemliyse eski ruh ve dokusunu koruması da aynı ölçüde önemlidir.

Reklamlar