Karamanoğlu Mehmetbey Üneversitesi Öğretim Üyesi Mestan Karabak’ında konuşmacı olarak katıldığı Milli Türk Talebe Birliği, Karaman’da Yunus Emre konferans salonunda konferasn düzenledi. Düzenlene konferansda konuşan Karaman Milli Türk Talebe Birliği başkanı Davut Yıldırım, Mttb’yi anlattı. Yıldırım, “Uzun yıllar yükseköğrenim gençliğine hitap eden Milli Türk Talebe Birliği (MTTB) ilk olarak 14 Aralık 1916 yılında kuruldu. Millete hedef tayininde, gençliğin öneminin farkında olan cumhuriyetin yönetim kadrosu da resmi görüşü doğrultusunda örgütlediği MTTB’ye devlet destek verdi. 1916′dan 1980′ e kadar, faaliyet gösteren MTTB’de bundan önce dört devre yaşanmıştır diyebiliriz.milli_turk_talebe_birligi_yeniden_canlaniyor_1325490864

MTTB Kısaca Tanıyalım

I. Devre (1916 – 1920 )
MTTB’nin ilk kuruluşunu İttihat ve Terakki iktidarı gerçekleştirdi. 1916-1920 arasındaki bu ilk dönemde gençlik, siyasi çekişmelerde rol almıştır.

II. Devre (1926 – 1936 )

1926-1936 yılları arasında da MTTB, cumhuriyet kadrosunun resmi görüşü doğrultusunda, devlet desteğiyle birtakım çalışmalar yaptı. Turancı çizgide kalarak kozmopolitliği reddetti. “Vatandaş Türkçe Konuş” kampanyası başlattı. Aynı zamanda ülke meselelerine sessiz de kalmadı. Hatay’ın Türkiye’ye ilhakında, Suriye’yle Türkiye arasında oluşan sorunlara karşı izinsiz miting düzenledi ve 22 Kasım 1936 da kapatıldı. Bu dönemde MTTB ile birlikte pek çok STK da kapatıldı. Sadece halkevleri açık kaldı.

MTTB’nin Yeniden Kurulması

MTTB’nin 1946 yılında yeniden kurulmasıyla başlayan bu dönemi de kendi içinde 2 ayrı devre olarak düşünebiliriz. 1946 – 1965 yılları arasında sol cereyanların etkisinde bir MTTB, 1965 – 1980 arasında ise milliyetçi ve muhafazakâr bir MTTB ile karşı karşıyayız.

III. Devre (1946-1965)

Milli Türk Talebe Birliği’nin bu fetret dönemi on yıl kadar sürdü. 1946 yılında, merkezi İstanbul’da olmak üzere, birlik; “Türk Talebe Birliği” adıyla tekrar kuruldu. Daha sonra yapılan müracaat neticesi bakanlar kurulu kararıyla başına “Milli” kelimesi eklenerek Milli Türk Talebe Birliği olarak değiştirildi. Sol cereyanlar yönündeki görünüşü 1965 yılına kadar sürmüştür.

IV. Devre (1965-1980)

1965 yılından itibaren MTTB faaliyetlerini milliyetçi bir yapıda sürdüren, Komünizmle mücadele alanında toplantılar tertip etmiş ve kampanyalar başlattı. “İlk olarak düşünülmesi icap eden husus; “Milli Birlik” fikrini sağlam unsurlara dayayıp kökleştirmektir” gibi sloganlarla mücadele gayesi ortaya konmuştur.

53. Dönem Genel Başkanı Bülent Rüştü ECEVİT’in döneminde göze çarpan çalışma Milli Türk Talebe Birliği ambleminin değiştirilmesi olmuştur. Kurulduğu yıldan beri MTTB’yi temsil eden “Bozkurt” resmi, ”Kitap” resmi ile değiştirilmiştir. Bu değişiklik aslında Birlik’ in İslamî yönüyle ağır bastığının bir ifadesi olarak kabul edilir.
12 Eylül 1980 askeri darbesi ile MTTB’nin IV. devresi de sona ermiş oldu.
MTTB’nin YENİ BİR BAŞLANGICI ve YENİDEN DOĞUŞU

V. Devre (27.03.2008 – ……..)
1980 askeri darbesiyle dördüncü devresini de tamamlayan MTTB seneler sonra yine 80’liler tarafından yeniden kuruldu.

Mesafe ne kadar uzak olursa olsun, başlangıç için, ilk adım en önemli olandır ve tabiî ki ardından gelenlerin tetikleyicisidir. Bu düşünceler ile bir araya gelen bir grup idealist genç tarafından, İstanbul başta olmak üzere dört ayrı ilde toplam sekiz aktif üniversite talebe derneği MTTB’yi yeniden canlandırmak gayesi ile kuruldu.

27 Mart 2008 tarihinde “Talebe Birliği Federasyonu” adı ile MTTB resmen yeniden kurulmuştur.

Gençlik geleceğin sahibi ve teminatıdır. Hayata atılmadan önce, talebelik döneminde, sorumluluk yükleneceği, toplum hayatına hazırlanmalıdır. Ülkesinin meselelerine vakıf olmalıdır. Sadece derslerden aldığı notlar, edindiği bilgiler yeterli değildir. Bilgi yanında, moral ve maneviyat bakımından da verilecek göreve hazır olmalı, hadiselerin özünü irdeleyebilmelidir.

Talebe Teşkilatları gençlerin bu yönlerini tamamlayan, onların, idealist, milli kültüre sahip birer şahsiyet olmalarına yardımcı olan ve gençliği temsil eden kuruluşlardır. Dünyanın her yerinde bu gücünden dolayı, talebe hareketleri daima ülkelerin ve toplumların kaderlerine etki etmiş hatta tamamen değiştirmiştir.

MTTB de bu gücünü kullanabilen bir teşkilattır. Zaman zaman düşünceleri ve çalışmaları farklılıklar gösterse de Türkiye’nin en önemli gençlik hareketi olarak hala saygın ve özgündür. Kimsenin kendisinden bir şey beklemediği bir dönemde, sadece mesleki eğitimiyle yetinmeyerek, ülke meselelerine kafa yoran gençler için; sorumluluk yüklenmeyi, ekip çalışmasını, araştırmayı, paylaşmayı, heyecanı öğreten adeta bir akademidir MTTB. Türkiye’mizde de Yükseköğrenim gençliğini ülke çapında temsil eden en büyük teşkilat, Milli Türk Talebe Birliği (MTTB) olmuştur ve bu özelliğini yeniden kurulmasıyla halen korumaktadır.

Ayrıca Mehmet Akif’in vefat ettiği dönem hükümeti, cenazeye üniversite gençliğinden hiç kimsenin katılmamasını emretmiş, buna rağmen bir grup genç Mehmet Akif’in naşını taşımıştır. İşte bu bir grup genç MTTB’li geçlerdir. “

Reklamlar