Photo: BGNES

Güneydoğu Avrupa’da en büyük şirketlerin onda biri, Bulgar şirketidir. Bunu SeeNews TOP 100 SEE 2016’nın yıllık sıralaması gösterdi. Şirketler, özellikle enerji ve ağır sanayi alanlarında faal – Lukoil Neftohim Burgas, Alman Aurubis şirketi, Milli Elektrik Şirketi, Kozloduy atom elektrik santrali ve saire.

Bölgede en büyük 100 banka arasında Bulgaristan’da faaliyer gösteren 18 banka var. Bulgaristan piyasasında çalışan 22 sigorta şireketi de, kıtanın bu bölümünde faal olan 100 en büyük sigorta şirketi arasında yer alıyor.

Bulgaristan’da küçük ve orta ölçekli şirketler, ekonominin yüzde 65’ini teşkil etse de, ülkemizde Avrupa çapında büyük iş de geliştiriliyor.

Küçük ve orta ölçekli şirketlerin, rekabetçi piyasa yarışında esneklik ve adapte olabilirlik gibi bir sürü öncelikleri var. Onlar, piyasadaki her boşluğu dolduruyor ve perspektifi olmayan piyasalardan hızlı bir şekilde vazgeçebiliyor. Ama büyüklerin, yenilikler yapma, ucuz üretme, toplu ve daimi gereksinimleri karşılama imkanları var. Pratikte ekonomide küçük ve orta ölçekli şirketler, birbirine karşılıklı olarak çok yararlı.

Ancak ekonomide büyük olmak için bir şirketin büyük piyasası olmalı, Bulgaristan ise küçük bir ülkedir, nüfusu ve tüketicileri azdır. Bu, büyük işin başarısı önünde bir engeldir. Ama çağdaş Bulgaristan’da bu tam olarak böyle değildir, çünkü ülkemizin ekonomisi çok açık ve uluslararası piyasalara bağlıdır. Bulgaristan, Gayri Safi Yurtiçi Hasılası’nın(GSYH) büyük bir bölümünü ihraç ediyor ve ithal ediyor ve neredeyse tam endüstrisi ve tarımı, uluslararası piyasaların durumuna ve arz ve talebe bağlıdır. Tam bu, yani mal, insan ve sermayenin serbest dolaşımı, büyük işin gelişimi için en önemli önkoşuldur. Bulgar şirketleri, Güneydoğu Avrupa’da en büyük şirketler için sıralamalarda iyi sonuçlarını buna borçludur.

Ancak bu sıralamalarda yer alan neredeyse tüm “Bulgar” şirketlerinin Rus, Amerikan, Alman, İtalyan, Avusturyalı gibi yabancı sahipleri var. Onlar, vergilerini Bulgaristan’da ödüyor, Bulgar çalışanlarına ücret ödüyor, Bulgar alt şirketlerinden küçük ve orta işletmeleri tedariğşnden yararlanıyor, GSYHüretiyor.

Reklamlar