Ardino’nun (Eğridere) Kroyaçevo (Terziköy) köyü yakınında bulunan suyu göz hastalığını iyileştirebilen dört oluklu bir çeşme bulunmakta. Yıllardır derdine derman arayanlar, bu şifalı sudan içiyor ve görme problemlerini tedavi ettiğine inanıyor.

Kroyaçevo Köyü Muhtarı Barış Ahmedov, suyun özellikle güneş doğmadan önce içildiğinde iyileştirici özellikleri olduğunu söyledi. Arpacık, kaşıntı ve başka daha hafif enfeksiyonlar gibi hastalıkları tedavi ettiğini belirten muhtar, ”Bu çeşmeye yakınları ve tanıdıkları için şifalı pınar sularından damacanalarına su doldurmak için sadece yurtiçinden değil, Türkiye’den bile insanlar geliyor. Yerliler, yurdun başka yerlerinde ve Türkiye’de bulunan akrabaları ve yakınlarına bu çeşmenin suyundan gönderiyorlar” diye anlattı.

Çeşme, geçen asrın 70’li yıllarında vefat eden iki yerlinin hayratı olarak eşleri Kerime Üzeyir ve Embiye Sadullah tarafından yaptırılmıştır. Musluktan gelen suyun akış miktarı daima aynıdır, ne artar ne de azalır. En çetin kışlarda bile donmaz. Madeni paraları kısmet açması için buraya insanlarımız ve yabancılar atıyor.

Ardino ilçesinde yerliler tarafından vefat eden ebeveynlerinin hayratı olarak birer çeşme inşa etme geleneği var. Ardinoluların ifadelerine göre çeşme en büyük hayrattır ve su dünyada en büyük lütuftur.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar