Bulgaristan’daki Türklerin, asimilasyon zamanından beri korudukları 620 yıllık bir Kur’an-ı Kerim görücüye çıktı.

620-yillik-kuranBulgaristan’da yaşayan Türklerin, 1984 yılındaki asimilasyon zamanında canları pahasına koruyup, gizledikleri birbirinden değerli el yazma eser tek tek toplandı.

620 YILDIR KORUNUYOR

Birbirinden değerli bu eserler için restorasyonu Bursa Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde Bursalı işadamları tarafından yapılan Kırcaali’nin Rudozen bölgesindeki Çepentsi Camii’nde özel bir kütüphane oluşturuldu. Aralarında 620 yıllık altın tezhipli el yazma bir Kur’an-ı Kerim’in de bulunduğu Farsça, Arapça ve Osmanlıca onlarca eser bu kütüphanede yeniden hayat buldu.

Çepentsi Camii Kütüphanesi görevlileri, asimilasyon döneminde Bulgaristan’da yaşayan Müslüman Türklerin canları pahasına gizledikleri birbirinden değerli eserlerin bu kütüphanede toplandığını ifade ederek, “Kütüphanemizde, Osmanlıca, Arapça ve Farsça birbirinden değerli el yazma eserler bulunuyor. Bu eserler arasında el yazma 620 yıllık altın tezhipli bir Kur’an-ı Kerim de bulunuyor. Birçok yetkili gelip eserleri inceledi. Değerleriyle ilgili raporlarını önümüzdeki günlerde bize sunacak. Bölgedeki tüm kitapları kilitli tutulan bubölümde saklıyoruz” diye konuştu.

Videoyu izlemek için tıklayınız…

ensonhaber.com

Reklamlar