Hak ve Özgürlükler Hareketi’nin (HÖH) Avrupa Parlamentosu (AP) Avrupa Liberaller ve Demokratlar İttifakı (ALDE) Grubu Üyesi Milletvekilleri Filiz Hüsmenova, Necmi Ali ve İlhan Küçük ile Türkiye-Avrupa Birliği (AB) Karma Parlamento Komisyonu yönetimi arasında yapılan görüşmesinde ele alınan konular arasında sığınmacı krizi, Gümrük Sözleşmesinin güncelleştirilmesi, vizelerin serbestleştirilmesi, Türkiye ve AB arasındaki ilişkiler yer aldı.

Görüşmede Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) AKP Milletvekilleri Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı İsmail Karayel ve Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Başkan Yardımcısı Markar Esayan, TBMM CHP Milletvekili Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Başkan Yardımcısı Dr. Niyazi Kara ve Türkiye’nin Belçika Büyükelçisi Faruk Kaymakçı da yer aldı.

Toplantıda son iki yılda Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu’nun düzenli toplantılarının yapılmadığı belirtildi.

AP ALDE Grubu Üyeleri, Türkiye’nin sığınmacı krizinin çözümüne katkısı olduğunu, yani üç milyondan fazla mülteciyi barındırdığını kaydettiler. Onlar, Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu çerçevesinde yapıcı diyalogun yeniden tesis edilmesine yardımcı olmaya hazır olduklarını belirttiler. Bu bağlamda AP milletvekilleri, mülteci kriziyle ilgili AB-Türkiye anlaşmasının bir parçası olan vize uygulamasının serbestleştirilmesinin yanı sıra Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesine verdikleri desteği de dile getirdiler.

Görüşmede Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu yönetimi, Türkiye’nin güvenliğinin tüm AB’nin güvenliği için de önemli olduğunu ve ekonomik refahla ilgili konuların karşılıklı çıkara dayandığını belirtti.

Toplantıdan sonra TBMM milletvekilleri, misafirperverlik ve HÖH milletvekillerinin desteğe hazır olmalarından dolayı teşekkür ettiler.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar