Edebiyat dergilerinde yer alan öyküleriyle son dönemin en öne çıkan yazarlarından biri olan Bülent Ayyıldız ikinci kitabı “Hiçbir Şey Göründüğü Gibi Değil” ile okurun karşısına çıktı. Tarihsel arka planını ıslahat sonrası Osmanlı’nın son dönemlerinin oluşturduğu roman, Türkiye’den Almanya’ya evlerine giden Murat ve Gül çiftinin başlarına gelen fantastik olayları anlatıyor.

İlk kitabı “Durun Yanlış Anladınız” ile okuyucusuyla buluşan Bülent Ayyıldız, bu defa “fantastik korku” türüne girebilecek bir hikaye ile karşımızda… Kitap, İthaki’nin elinin oldukça güçlü olduğu fantastik kurgu – korku türüne ait. Sade bir üslupla kaleme alınan “Hiçbir Şey Göründüğü Gibi Değil” işlediği konu bakımından, yine İthaki tarafından yayımlanan “Yedikuleli Mansur”a benziyor. Yerli karakterler üzerinden ilerleyen roman, Balkanlar’da geçiyor. Lokasyon olarak Bulgaristan ve Sırbistan üzerine odaklanırken ıslahat sonrası Osmanlı’nın son dönemleri ve imparatorluk savaşları romanın arka planını oluşturuyor.

Bu bağlamda, romanın sağlam bir tarihi altyapısı olduğu da atlanılmaması gereken bir gerçek diyen kitabın editörü Burak Albayrak; “Doğaüstüyle gerçeğin iç içe geçtiği novella, arka kapak yazısından da anlaşılabileceği üzere zamanın göreceliliği ve paralel evren konularını merkeze alıyor” diyor.

Tarihi olaylar fantastik olaylara karışırken…

Fantastik korku türüne girebilecek olan kitap, Murat ve Gül adındaki bir çiftin başından geçenleri konu ediniyor. Çift Türkiye’den Almanya’ya doğru evlerine giderken Bulgaristan’da Tırnova civarında yaşayan Gül’ün halasını ziyaret etmek ister; fakat terk edilmiş köylerden birinde tuhaf olaylarla karşılaşırlar. Hala bekledikleri gibi biri çıkmaz ve Murat’ı bir odaya kapatarak başka bir zaman gönderir. Gül’ün de sonradan Bosna savaşında bir yere gönderildiğini görürüz. İki çift birbirlerini bulmaya çalışırken zamandan zamana geçişler yaşanır.

Olayın içyüzünde, hala diye bilinen kişinin bir büyücü olduğunu ve ezeli rakibi Ali’yle kapıştığını öğreniriz. Gül’ü de efsaneye göre büyücülerin en güçlüsü olan Ehrimen’e hamile kalması için yollamışlardır. Tarihî olayları da konu edinen fantastik bir macera başlar. Kitabın sonuna doğru iki büyücü Ehrimen’i elde etmek için kapışır. Gül doğumdan sonra ölmek üzereyken aklına bir fikir gelir ve zaman yolculuğu yapılan kuyuya kendini son anda atmayı başarır. Diğer iki büyücüyü yetiştiren büyü ve tılsım işlerini en iyi bilen Harut ve Marut’un yanına giderek kurtuluş bulmaya çalışır.

İlk kitabı “Durun Yanlış Anladınız”

1988, Bulgaristan doğumlu yazar, liseyi Bursa’da, lisansı İstanbul’da okudu. İngilizce öğretmenliği ve okutmanlık yaptı. Hacettepe Üniversitesi, Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bölümü’nde, “Grafik Romanlarda Yahudi Amerikalı Kimliği, Mekânlar ve Basmakalıp Karakterler” üzerine yüksek lisans tezini yazdı. Aynı bölümde doktora çalışmalarına devam ediyor ve araştırma görevlisi olarak çalışıyor. Evli, iki çocuk babası. “Durun Yanlış Anladınız” adlı bir öykü kitabı var. Öyküleri, Post Öykü, Varlık, Sözcükler, Hece Öykü, Granada, 14 Şubat Dünyanın Öyküsü, Nordik, Başka, Lacivert (Öykü ve Şiir), Patika ve Aşkar dergilerinde yayımlandı.

 

 

CNN Türk

Reklamlar